Wikipedia:Tidigare Veckans artikel/2007

Från Wikipedia
Julgranskula
Julgranskula

Julen är en kristen högtid som firas till åminnelse av Jesus födelse. I olika länder firas julen på olika datum och firandet varierar därför mellan 24 december och 7 januari. Att firandet sker i december beror ytterst på den romerska högtiden Saturnalia. De religiösa inslagen i julfirandet är blandade med andra traditioner, däribland jultomten, julgran och julklappar. Efter julafton, juldagen och annandag jul följer mellandagarna, innan julen avslutas med tjugondedag jul.

Afrikakarta från 1812
Afrikakarta från 1812

Afrikas historia är relativt outforskad jämfört med andra kontinenters. Afrika betraktas allmänt som den kontinent som människan härstammar från. En framträdande civilisation i Afrikas historia var Forntida Egypten. Från 600-talet har stora delar av Afrika påverkats av islams spridning. Europa hade stort inflytande över Afrika från 1500-talet med den transatlantiska slavhandeln och under 1800-talet kolonialismen. Efter andra världskriget har de tidigare kolonierna i Afrika blivit självständiga stater.

Fotografi av en Teslaspole som testas i Nicola Teslas eget labb.
Fotografi av en Teslaspole som testas i Nicola Teslas eget labb.

Elektricitetens historia som människan har upplevt, går tillbaks till antikens Grekland, Fenicien, Partien, och Mesopotamien för över tvåtusen år sedan. Thales från Miletos skrev på 500-talet f.Kr. att en särskild attraktion mellan päls och olika ämnen som till exempel bärnsten skulle ske, om man placerade pälsen på föremålet. Detta kallas idag statisk elektricitet. Grekerna noterade också att bärnstenarna kunde dra till sig ljusa objekt som hårstrån och ifall de vidrörde stenen under en längre period kunde de få gnistor att slå upp.

Dubais flagga
Dubais flagga

Dubai (på arabiska: دبي, Dubayy) är ett av de emirat som ingår i Förenade arabemiraten. Dubai är även namnet på emiratets största stad (ibland benämnt Dubai stad). Staden är betydande när det gäller handel, sjöfart och turism och har omkring 1,5 miljoner invånare (2006).

Dubai håller en unik position i förhållande till de totalt sju emiraten, då emiratet är ett frihandelsområde. I Dubai finns inga direkta företags-, inkomst- eller löneskatter. Detta i samband med emiratets välvilliga inställning till etablering av utländska bolag, har gjort Dubai till ett väldigt expansivt emirat, där många västerländska bolag etablerat sig.

Även tillämpning av sharialagarna, vilka tillämpas i de övriga emiraten, är annorlunda i Dubai, där en mer västerländsk kultur råder.

Fransk mat
Fransk mat

Det franska köket har varit tongivande för hela Europa. Man har ett brett register av råvaror som kött, fisk, skaldjur, mejeriprodukter och kryddor.

Den internationella spridningen kom med hotellmagnaten César Ritz som ägde hotellen Grand Hôtel i Monte Carlo, London Savoy, Ritz i Paris och Frankfurter Hof i Frankfurt. Prosper Montagné publicerade Larousse Gastronomique och lade därmed grunden för la haute cuisine.

I slutet av 1950-talet kom motreaktionen med det som kom att kallas la nouvelle cuisine företrädd av bland andra Paul Bocuse. Det nya franska köket kom att kännetecknas av utsökta råvaror utan fettrika såser och garnityrer. Från 1990-talet lever de båda skolorna i harmoni med varandra och det bästa från båda sidor utnyttjas.

Arktis, med nordpolen i mitten
Arktis, med nordpolen i mitten

Nordpolen, eller den geografiska nordpolen, är den nordligaste punkten på jorden. Denna punkt ligger på 90 grader nordlig bredd, på den punkt på norra halvklotet där jordens rotationsaxel skär jordytan.

Den geografiska nordpolen som först uppnåddes av Robert Edwin Peary 1909 sammanfaller inte med den magnetiska nordpolen, som för närvarande ligger i arktiska Kanada. Nordpolen befinner sig i ett ständigt istäckt havsbäcken, och djupet på platsen har uppmätts till 4 079 meter.

Louis De Geer var en vallon som bosatte sig i Sverige.
Louis De Geer var en vallon som bosatte sig i Sverige.

Valloner är benämningen på en franskspråkig folkgrupp bosatt i södra Belgien och norra Frankrike (Valois). Under 1500- och 1600-talen invandrade många valloner till Sverige, bland dem bergsmannen Louis De Geer. Invandringen välkomnades av Sveriges makthavare med anledning av vallonernas kompetens i fråga om järnhantering. Trots att de inledningsvis var en särskild språklig och religiös grupp är de nu assimilerade i det svenska samhället.

Friedrich von Hayek, född 8 maj 1899 i Wien, död 23 mars 1992 i Freiburg im Breisgau, Baden-Württemberg, var en österrikiskfödd brittisk nationalekonom och politisk filosof. Hayek förespråkade klassisk liberalism och var motståndare till socialism och kollektivistiskt tänkande. Han erhöll Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1974 tillsammans med Gunnar Myrdal. Han var en kritiker av Keynes välfärdsstat och en centralgestalt inom den österrikiska skolan inom nationalekonomin.

Metkrok av ben från stenåldern, funnen i Skåne
Metkrok av ben från stenåldern, funnen i Skåne

Stenåldern är namnet på den första perioden i människans historia, från det att människan först började tillverka verktyg. Stenåldern är också den första tidsepoken enligt Thomsens treperiodsystem för Gamla världens förhistoriska tid. Namnet kommer av att de flesta fynd av verktyg som idag återstår är av sten. Andra material som användes var trä, växtfibrer, skinn och ben.

En lag är en nedtecknad bestämmelse upprätthållen av staten, eller den institution som har hand om rättsskipningen där någon egentlig stat ej står att finna (till exempel FN).

Modell av Sputnik 1.
Modell av Sputnik 1.

Sputnik (ryska Спутник, ’färdkamrat’) var ett sovjetiskt rymdprogram, där satelliter sändes upp i omloppsbana runt jorden. Den första satelliten som skickades upp från sovjetiska Bajkonur den 4 oktober 1957 var Sputnik 1. Satelliten skapade stor uppståndelse över hela världen. Nästa satellit i programmet var Sputnik 2, som hade med sig hunden Lajka på sin färd. Satelliten sköts upp 3 november 1957 och stannade i omloppsbana i 8 dygn innan den återinträdde i jordens atmosfär och brann upp. Under tiden i omloppsbana samlade ryssarna data till sitt rymdprogram. De två följande satelliterna innehöll instrument för att bland annat avläsa strålningsstyrkan i van Allen-bältet. Sputnik 5 följde sedan 19 augusti 1960, vilken hade en mängd djur och växter med sig, vilka till skillnad från Lajka togs levande tillbaka till jorden.

Karta över Storstockholm. Stockholm i orange, övriga kommuner i Storstockholm i gult och kommuner i Stockholms län som inte hör till Storstockholm i vitt.
Karta över Storstockholm. Stockholm i orange, övriga kommuner i Storstockholm i gult och kommuner i Stockholms län som inte hör till Storstockholm i vitt.

Stockholm är Sveriges huvudstad och har varit landets politiska och ekonomiska centrum sedan 1600-talet; staden omnämndes skriftligt för första gången år 1252. Stockholm är dessutom residensstad i Stockholms län och stiftstad i Stockholms stift.

Stockholms kommun är den folkrikaste kommunen i Sverige med 782 885 invånare. Tätorten Stockholm omfattar den sammanhängande bebyggelsen i och runt staden och har 1 252 020 invånare. Detta gör Stockholm till Nordens största tätort (Köpenhamn har 1 145 804 inv. och Helsingfors 564 908 invånare). Storstockholm, som numera enligt SCB:s defintion omfattar hela Stockholms län, har 1 932 763 invånare.

Burmas flagga
Burmas flagga

Burma (officiellt Unionen Myanmar) är det till ytan största landet på det sydostasiatiska fastlandet. Rangoon var fram till 2005 landets huvudstad; den nuvarande är Naypyidaw. Burma blev självständigt från Storbritannien 1948 och blev en förbundsrepublik. Sedan en militärkupp 1962 har landets styre bestått av en rad militärjuntor som har fört en medveten isolationsstrategi, och Burma räknas idag till världens minst utvecklade länder. Ett omfattande problem är landets stora produktion av heroin samt spridningen av HIV/aids. Landets kultur är i huvudsak baserad på theravada-riktningen av buddhismen.

Bangladeshs flagga
Bangladeshs flagga

En gruva är en plats där man bryter malm och mineral. Gruvbrytning kan också ske ovan jord i så kallade dagbrott.

Gruvdrift är ofta kombinerad med ett anrikningsverk (mineralberedningsverk), där malmen renas till koncentrat, sliger, pellets, för vidare transport till smältverk. Vid gruvor finns ofta schakt. Ovanför schakten är det vanligt med en uppfordringsanläggning för transporter upp och ner ur gruvan. Den tornliknande byggnad som oftast står över schaktet kallas lave eller gruvlave.

Bangladeshs flagga
Bangladeshs flagga

Bangladesh är en stat i Sydasien vid Bengaliska viken, mellan Indien och Myanmar.

Bangladesh utgör östra delen av den historiska indiska provinsen Bengalen, och kallades fram till 1971, när landet fortfarande var en provins i Pakistan, för 'Östpakistan'. Bangladesh är ett bengaliskt ord som betyder "Bengalens land".

Ju mörkare färgnyans, desto högre andel immigrerad befolkning
Ju mörkare färgnyans, desto högre andel immigrerad befolkning

Invandring, eller immigration, betyder varaktig inflyttning från ett land till ett annat, detsamma som immigration. Se även invandrare.

Under historisk tid skedde invandring till Sverige redan under medeltiden. I Sverige kallas 1800-talet ofta utvandringens tid och invandringen till Sverige var då begränsad. Under 1900-talet ökade invandringen kraftigt under och efter andra världskriget och den så kallade arbetskraftsinvandringen nådde sedan sin högsta nivå i slutet av 1960-talet. Under 1970-talet skedde främst så kallad familjeinvandring och sedan 1980-talet har anhöriginvandringen dominerat följt av asylinvandringen. Invandringen till Sverige slog rekord år 2006 då Sverige tog emot 96 000 personer, störst invandring sedan man började föra statistik på 1800-talet.

Sovjetunionens statsvapen
Sovjetunionens statsvapen

Sovjetunionens historia sträcker sig från och med revolutionen 1917 till och med upplösningen 1991, och är uppdelad i fyra epoker: 1917–1927, 1927–1953, 1953–1985 och 1985–1991.

Ett krigsmonument från kriget i Phibsboro, Dublin
Ett krigsmonument från kriget i Phibsboro, Dublin

Irländska frihetskriget (engelska: Irish war of independence, Anglo-Irish War, Tan War, iriska: Cogadh na Saoirse eller Cogadh Angla-Éireannach), 1919-1921, var ett gerillakrig riktat mot Brittiska regeringen av Irländska republikanska armén för ett självständigt Irland.

Post (franska och kommer från latinets positus=ställd) är organiserade försändelser av brev och paket över hela världen. Allting som skickas med Posten kallas post. I Sverige är Posten (formellt Posten AB (publ)) den dominerande postoperatören och är också det enda företag som erbjuder posttjänster över hela landet.

[[:Image:SAAlogotype.jpg|right|200px|Stockholm-Arlanda flygplats logotyp]] Arlanda, egentligen Stockholm-Arlanda flygplats (Stockholm-Arlanda Airport, ARN eller ESSA), är Stockholms internationella flygplats. Arlanda ligger mellan Stockholm och Uppsala i Lunda socken i Sigtuna kommun, nära Märsta tätort (flygplatsen ligger i Stockholms län). Arlanda är Sveriges största flygplats och Europas 19:e största internationella flygplats, och ägs och drivs av Luftfartsverket. Markområdet, 2 600 hektar, omfattar ett bansystem, terminaler, driftbyggnader med mera, men även jordbruksmark, skogsområden, vattendrag samt en sjö, Halmsjön.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

Ingmar Bergmans första framgång inom filmen var som manusförfattare till Hets där Stig Järrel spelar latinläraren Caligula som plågar eleverna i latin. Filmen som bygger på Bergmans egna upplevelser under skoltiden fick pris vid Cannesfestivalen. I början av 1950-talet gjorde han ett antal filmer med kvinnliga huvudpersoner (Sommaren med Monika, En lektion i kärlek) innan han därefter gjorde filmer med existensiella och religiösa motiv (Såsom i en spegel, Nattvardsgästerna). Bergman var också en erkänd teaterregissör vid Dramaten och har regisserat Strindberg, Lagerlöf och Shakespeare.

Åresjön och Åre by
Åresjön och Åre by

Åre är en skid- och tätort i Åre kommun, ligger vid foten av Åreskutan och är sedan slutet av 1800-talet den största fjällsportorten i Sverige. Antalet fast bosatta i tätorten Åre uppgår till mellan 800 och 1 000 personer. Det finns en låg- och mellanstadieskola. Tätorten har en gymnasieskola med inrikting på turism och restaurang. I Järpen som är kommunens centralort finns även ett skidgymnasium och utöver skidgymnasiet så finns det dom flesta vanliga linjer som går att välja mellan.

Grekisk krigare
Grekisk krigare

Peloponnesiska kriget var ett krig mellan Attiska sjöförbundet under ledning av Aten och det peloponnesiska förbundet under ledning av Sparta. Kriget varade mellan år 431 och 404 före vår tideräkning. Kriget slutade med seger för Sparta och för antikens Grekland innebar det ett slut för den athenska demokratin. Vår främsta kunskap om kriget kommer från Thukydides' Historia om det peloponnesiska kriget.

Titanic lämnar Belfast den 2 april 1912.
Titanic lämnar Belfast den 2 april 1912.

Titanic var en oceanångare byggd för linjetrafik mellan Europa och Amerika. Titanic, som byggdes på Harland & Wolffs varv i Belfast, var sin tids största mekaniska konstruktion. Den 2 april 1912 gav fartyget sig ut på sin jungfruresa från Southampton till New York. Hon kom aldrig fram till New York, för den 14 april klockan 23.40 kolliderade hon med ett isberg och sjönk cirka 600 NM sydost om Newfoundland.

Stephen Hawking
Stephen Hawking

Stephen Hawking, född 8 januari 1942 i Oxford, kosmologiforskare och författare av populärvetenskap. Han kom 1988 ut med boken "A Brief History of Time" (Kosmos - en kort historik) som blev en formidabel försäljningssuccé. Tillsammans med Roger Penrose utarbetade han den teori som sammanfattas i singularitetsteoremen. Han har också framfört att svarta hål trots allt kan stråla ut energi, så kallad Hawkingstrålning.

George H.W. Bush
George H.W. Bush

George Herbert Walker Bush, född 12 juni 1924, är en amerikansk politiker (republikan) och diplomat. Han var kongressledamot från Texas 1967-1971, CIA-chef 1976-1977, vicepresident 1981-1989 och president 1989-1993. Han är son till Prescott Bush. Han gifte sig 1945 med Barbara Pierce. Han är far till George W. Bush och Jeb Bush. Känd för att ha lett USA:s styrkor i Kuwaitkriget och USA:s invasion av Panama.

Molière, egentligen Jean-Baptiste Poquelin, döpt 15 januari 1622 (antagligen född 13 eller 14 januari) i kyrkan Saint Eustache, Paris, Frankrike, död 17 februari 1673 (under sin egen föreställning av Den inbillade sjuke), var en fransk dramatiker, teaterägare, författare, skådespelare och regissör, känd för sina komedier som till exempel Den Girige, Tartuffe, Den inbillade sjuke, Misantropen och Don Juan.

Låscylinder med passande nyckel (stiftcylindertyp)
Låscylinder med passande
nyckel (stiftcylindertyp)

Lås är en mekanisk anordning som ska förhindra oönskat tillträde till ett utrymme eller otillbörlig tillgrepp av egendom. Vanligen används en nyckel eller en elektronisk eller mekanisk kod för att öppna ett lås.

Ikea i Älmhult
Ikea i Älmhult

Ikea är ett multinationellt möbelföretag som grundades 1943 av Ingvar Kamprad. Bolaget ägs av en stiftelse i Nederländerna men kontrolleras alltjämt av familjen Kamprad. Det första Ikeavaruhuset öppnades 1958 i Älmhult. I november 2006 hade Ikea totalt 237 varuhus i 34 länder.

Östergötlands landskapsvapen
Östergötlands landskapsvapen

Östergötland är ett landskap i Götaland i östra Sverige. Östergötland gränsar i söder till Småland, i väster till Västergötland genom Vättern, i norr till Närke och Södermanland och i öster till Östersjön.

Svensk sjöfart har genom historien haft stor betydelse för Sveriges historia och handelsförbindelser, inte minst p.g.a. det geografiska läget som i praktiken gjort Sverige lika beroende av sjöfarten som för en önation.

Colosseum
Colosseum

Colosseum, italienska Colosseo, är en stor, ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 72 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, cirka 55 000 åskådare.

Kinesiska murens sträckning.
Kinesiska murens sträckning.

Kinesiska muren är en serie av murar av en total sträcka av cirka 6 400 kilometer i norra Kina. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk. Muren påbörjades på 200-talet f.Kr. av Shi Huangdi, den förste kejsaren över hela Kina även om delar av den existerade redan tidigare under De krigande staternas tid.

Segerdagen 1945 är den dag då man runt om i världen firar slutet på det andra världskriget. Dagen infaller däremot på olika datum i olika länder, beroende på när man räknar att kriget slutade. I de västeuropeiska staterna infaller dagen den 8 maj, medan de östeuropeiska staterna firar den 9 maj. I USA firar man både Victory in Europe Day den 8 maj och Victory over Japan Day den 14 augusti.

Boris Jeltsin
Boris Jeltsin

Boris Nikolajevitj Jeltsin, född 1 februari 1931 i Butka, Sverdlovsk oblast, Sovjetunionen (i nuvarande Ryssland), död 23 april 2007 i Moskva, Ryssland, var en rysk politiker. Han var Rysslands förste demokratiskt valde president och var vid makten från 10 juli 1991 till 31 december 1999 då han efterträddes av Vladimir Putin.

Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney

Australiens största stad, dock ej dess huvudstad, är Sydney i delstaten New South Wales med drygt fyra miljoner invånare. Staden är Australiens finanscentrum, här ligger den australiska börsen och här har de australiska storbolagen sina högkvarter. Sydneys två främsta byggnadsverk är det berömda operahuset och Harbour Bridge. 1770 landsteg kapten James Cook vid Botany Bay och 1788 grundades här en straffkoloni.

Den brittiske författaren George Orwell är främst känd för sin dystopi 1984. Som författare skrev han ur ett underifrånperspektiv. Hans radikala politiska hållning fick honom att delta som frivillig i spanska inbördeskriget. Hans besvikelse över delar av vänstern yttrar sig i den allegoriska romanen Djurfarmen.

Upplands landskapsvapen
Upplands landskapsvapen

Uppland är ett landskap i Svealand i östra Sverige. Uppland gränsar i söder till Södermanland, i väster till Västmanland, i nordväst till Gästrikland och i öster till Östersjön. Landskapet har 150 000 synliga fornlämningar.

Martin Luther
Martin Luther

Protestantism kallas alla de kristna läror som bröt sig loss från den romersk-katolska kyrkan som en följd av reformationen. En av de viktigare grenarna av protestantismen är den luthersk-evangeliska rörelsen, även kallad lutherdom. Personen bakom denna var Martin Luther från Tyskland.

En uppdragbar väckarklocka
Ett ur (eller en klocka) är ett instrument för tidmätning.


Bagdad är Iraks huvudstad. Staden grundades av kalifen Abu Jafar al-Mansur på platsen för en kristen by vid floden Tigris år 762. Staden kontrollerades av buwayhiderna från 945 till 1055 och av seldjukerna från 1055 till 1135. År 1401 förstördes staden av Timur Lenk. Osmanerna erövrade Bagdad år 1534 och behöll staden till Första världskriget då den erövrades av britterna. Den bahaiiske profeten Bahá'u'lláh tillkännagav sin mission i Bagdad under perioden 21 april till 2 maj år 1863.

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln

Förenta staternas sextonde president Abraham Lincoln växte upp under knappa omständigheter men lyckades utbilda sig till advokat och blev vald till delstatsförsamlingen. Han är historisk för sin roll som federationens president under det amerikanska inbördeskriget och det tal han höll 1863, Gettysburg Address. Några dagar efter att kriget slutat mördades han på Fordteatern av John Wilkes Booth.

Yttrandefrihet omfattar rätt att yttra sig muntligt samt rätten till att föra fram åsikter i radio, tv och liknande medier. Yttrandefriheten anses vara en av förutsättningarna för demokrati. Graden av yttrandefrihet varierar starkt i världen.

Vasilijkatedralen
Vasilijkatedralen

Moskva är Rysslands huvudstad och är med sina drygt 10 miljoner invånare Europas största stad. Staden grundades på 1100-talet och har ända sedan 1300-talet varit en viktig ort i olika statsbildningar, exempelvis det ryska tsarriket, Sovjetunionen och dagens Ryssland.

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, beläget öster om Kiruna, arbetar med kontroll av satelliter och utför tjänster inom rymd- och atmosfärforskning, genom uppsändningar av sondraketer i kastbanor och luftballonger samt med hjälp av radar och andra markbundna instrument.

Moldaviens flagga
Moldaviens flagga

Moldavien (ibland, men sällan, Moldova, historiskt även Moldau) är ett land i östra Europa som gränsar till Ukraina och Rumänien. Huvudstad är Chişinău. Moldavien var fram till 1991 delrepublik i Sovjetunionen.

Tyskland 1939
Tyskland 1939

Nazityskland är en ofta använd benämning på Tyskland åren 1933-1945nationalsocialisterna (nazisterna) under Adolf Hitler hade makten. Andra synonymer är Hitlertyskland och Tredje riket. Dess officiella beteckning var Tyska riket (tyska Deutsches Reich).

Svensk konst är påverkad av det kontinentala Europa. Sveriges konst förde ur ett internationellt perspektiv en tynande tillvaro till slutet av 1800-talet. Dock fanns det konst och konstnärer i Sverige innan dess.

Nyhavn i Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn

Köpenhamn, danska København, är huvudstad och största stad i Danmark. Staden ligger på öarna Själland och Amager, vid Öresund. Den tillfällige besökaren kan promenera på gågatan Strøget mellan Rådhusplatsen och Kongens Nytorv. I centrala Köpenhamn ligger nöjesfältet Tivoli.

Carl von Linné
Carl von Linné

Carl von Linné var en svensk botaniker verksam vid Uppsala universitet under 1700-talet. Han utformade sexualsystemet hos växter och gjorde också flera biolgiska expeditioner både i Sverige och utomlands.

Vakt vid Stockholms slott
Vakt vid Stockholms slott

Sveriges militärhistoria har sedan medeltiden ofta inneburit militära erövringar av grannländerna. Det Finska kriget innebar en total omprövning och sedan mitten av 1800-talet för Sverige en alliansfri politik.

Hubble fotograferad i februari 1997 av besättningen ombord på rymdfärjan Discovery.
Hubble fotograferad i februari 1997 av besättningen ombord på rymdfärjan Discovery.

Rymdteleskopet Hubble är ett rymdteleskop som NASA och ESA sänt upp i rymden och från vilket studier av universum görs. Teleskopet sköts upp den 24 april 1990 med hjälp av rymdfärjan Discovery/STS-31.

Rymdteleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Sedan teleskopet började användas 1990 har många nya upptäckter inom astronomin gjorts.