Röntgenium

Från Wikipedia
Se även RG, nationalitetsbeteckning på motorfordon från Guinea
Röntgenium
Nummer
111
Tecken
Rg
Grupp
11
Period
7
Block
d
Au

Rg
DarmstadtiumRöntgeniumCopernicium
[Rn] 5f14 6d9 7s2
111Rg

Generella egenskaper
Utseendeokänt; troligen metallisk,
silvervit eller grå
Fysikaliska egenskaper
Atomära egenskaper
Jonisationspotential(Lista)
Elektronkonfiguration
Elektronkonfiguration[Rn] 5f14 6d9 7s2
e per skal2, 8, 18, 32, 32, 18, 1
Kemiska egenskaper
Diverse
Identifikation
Historia
Stabilaste isotoper
Säkerhetsinformation
Övriga faror
SI-enheter och STP används om inget annat anges.

Röntgenium (tidigare unununium) är ett grundämne i det periodiska systemet som har det kemiska tecknet Rg (tidigare Uuu) och atomnummer 111. Röntgenium är ett syntetiskt (konstgjort) grundämne och totalt fem isotoper är kända. Röntgenium återfinns i grupp 11 i periodiska systemet, även om man ännu inte känner till en tillräckligt stabil isotop som skulle tillåta att dess plats skulle bekräftas som en tyngre homolog av guld.

Röntgenium observerades för första gången 1994 och flera isotoper har syntetiserats sedan dess. Den mest stabila kända isotopen är 280Rg med en halveringstid på ~4 sekunder.

Historik

Roentgenium, GSI

Röntgenium framställdes för första gången hos Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) i Darmstadt, Tyskland den 8 december 1994. Endast tre atomer framställdes då, samtliga av isotopen Rg-272. Atomerna skapades genom att vismut bombarderades med nickel i en linjär accelerator. Senare har fler atomer av olika isotoper framställts med liknande metoder, eller observerats som sönderfallsprodukter.

Den 31 oktober 2004 fick ämnet namnet Röntgenium (Rg) efter den tyske fysikern Wilhelm Conrad Röntgen på förslag av GSI från IUPAC.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Roentgenium, 24 februari 2010.

Externa länkar