Röntgenium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även RG, nationalitetsbeteckning på motorfordon från Guinea
Röntgenium
Rg-TableImage.png
Tecken
Rg
Atomnr.
111
Grupp
11
Period
7
Block
d
Allmänt
Ämnesklass övergångsmetaller
Utseende okänt; troligen metallisk,
silvervit eller grå
Atomens egenskaper
Atommassa [272] u
Elektronkonfiguration troligen [Rn]5f14 6d10 7s1
e per skal 2, 8, 18, 32, 32, 18, 1
Ämnets fysiska egenskaper
Aggregationstillstånd Troligen fast
SI-enheter & STP används om ej annat angivits.

Röntgenium (tidigare unununium) är ett grundämne i det periodiska systemet som har det kemiska tecknet Rg (tidigare Uuu) och atomnummer 111. Röntgenium är ett syntetiskt (konstgjort) grundämne och totalt fem isotoper är kända. Röntgenium återfinns i grupp 11 i periodiska systemet, även om man ännu inte känner till en tillräckligt stabil isotop som skulle tillåta att dess plats skulle bekräftas som en tyngre homolog av guld.

Röntgenium observerades för första gången 1994 och flera isotoper har syntetiserats sedan dess. Den mest stabila kända isotopen är 280Rg med en halveringstid på ~4 sekunder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Röntgenium framställdes för första gången hos Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) i Darmstadt, Tyskland den 8 december 1994. Endast tre atomer framställdes då, samtliga av isotopen Rg-272. Atomerna skapades genom att vismut bombarderades med nickel i en linjär accelerator. Senare har fler atomer av olika isotoper framställts med liknande metoder, eller observerats som sönderfallsprodukter.

Den 31 oktober 2004 fick ämnet namnet Röntgenium (Rg) efter den tyske fysikern Wilhelm Conrad Röntgen på förslag av GSI från IUPAC.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Roentgenium, 24 februari 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]