Malldiskussion:Landsfakta

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Vad har hänt?[redigera wikitext]

Vad har hänt med mallen??? Alla afrikanska länder där jag bytt till mallen ser jättekonstiga ut - från Angola till Zimbabwe. När jag bytte de sista igår såg det helt normalt ut. (Men Frankrike är helt ok. Men den har jag inte rört heller.) Jag ser en massa koder, bilder saknas och mallen är jättebred. Vad har hänt? Panik! /ShineB 12 februari 2005 kl.10.23 (CET)

Jebur har ändrat i mallen under natten. Thuresson 12 februari 2005 kl.10.29 (CET)
Ja jag ser nu att Jebur ändrade hela mallen och även ändrade i Frankrikes artikel i natt, men inte i något av Afrikas länder. Om man ändrar radikalt i en mall så måste man nog se till att ändra där den används också. Som det ser ut i Afrika nu hade det ju varit bättre att jag låtit bli att byta tabellen mot mallen överhuvudtaget. (Ja, jag är sur nu.) /ShineB 12 februari 2005 kl.10.33 (CET)
Jag ogillar att någon gör så radikala förändringar i en mall som används på så många ställen. I Sydafrika har ju statsvapnet och kartan försvunnit. Det är förstås möjligt att rulla tillbaka Jeburs ändringar. Jebur får istället skapa en ny mall och introducera den i långsam takt istället. Thuresson 12 februari 2005 kl.10.37 (CET)
Det är inte bara Sydafrika, utan samtliga länder i Afrika. Tyvärr har jag inte tid att pyssla med detta idag, måste iväg nu. Jag har meddelat Jebur att denna diskussion finns. /ShineB 12 februari 2005 kl.10.48 (CET)

Varför denna förändring, tyckte att mallen som ShineB gjorde passade perfekt. I fortsättningen borde man kanske ha omröstning när man vill förändra någon mall så att sådana situationer inte uppkommer.Richter 12 februari 2005 kl.13.00 (CET)

Snällt sagt Richter, men det var inte jag som gjorde mallen - jag har bara lagt in den i samtliga Afrikaländers artiklar. Jag blev klar igår och idag ser det ut som det gör. Eftersom det har tagit lite tid att byta html-tabellen mot mallen så blev jag störtsur när jag fick se att någon bara klampat in och ändrat i mallen utan att överhuvudtaget bekymra sig över konsekvenserna. Jag gillar dessutom inte att de geografiska uppgifterna försvunnit (högsta punkt osv). /ShineB 12 februari 2005 kl.13.24 (CET)
Vem skulle inte bli sur om någon kom och ändrade i mallen när man har hållt på och ändrat i artiklar (tur att du inte gjorde alla länder). I fortsättningen tycker jag att man borde (som jag skrev tidigare) ha någon form av omröstning så att detta inte händer.Richter 12 februari 2005 kl.14.11 (CET)

Jag utgick från att endast ett fåtal länder använde sig av mallen (Sverige, USA, Storbritannien, Frankrike, m.fl.), annars hade jag naturligtvis inte gjort dessa ändringar. Jag kommer att redigera dessa så det ser bra ut igen. Ber om ursäkt. /Jebur 12 februari 2005 kl.15.42 (CET)

Om man ska bedöma själva mallen istället för genomförandet så är mitt första intryck att den innehåller fler intressanta fakta samt att bilder och kartor kommer att visas i samma storlek för alla länder. Bra jobbat. Thuresson 12 februari 2005 kl.16.11 (CET)
Mallen innehåller färre intressanta fakta nu eftersom de geografiska uppgifterna strukits helt. Det tråkiga är att alla uppgifterna om ländernas högsta punkter nu inte alls finns med i artiklarna eftersom ingen bryr sig om att skriva dem där -igen kan man tillägga, eftersom jag flyttade dem från själva artikeltexten till den mallen som gällde förra veckan. Nu är mallen ändrad och uppgifterna bara försvunna. Faktiskt har detta gjort mig så irriterad att jag bestämt mig för att aldrig någonsin mer skriva någonting på Wikipedia. Jag har insett att vad jag än skriver och hur mycket tid jag än lagt på något, så kan det vara helt bortkastat eftersom någon annan tycker att det inte platsar. Observera att ingen är nöjdare än jag när någon redigerar vad jag skrivit för artiklar brukar alltid bli bättre när flera arbetat med dem. Jag har definitivt ingen prestigekänsla när det gäller ett enda dugg jag skrivit här. Men att bara ta bort helt relevanta uppgifter från artiklar blir för mycket för mig. /ShineB 13 februari 2005 kl.03.49 (CET)
Lugn, det går lätt att återställa så att alla länder visar de geografiska uppgifterna igen. Det är ju bara själva mallen som är ändrad, alla uppgifter som mallen behöver finns kvar i artiklarna. Anledningen till att högsta punkt, sjö och flod togs bort var för att följa standarden från engelska wikipedia. Dessutom kan det lätt se ganska tomt ut på alla småländer som inte har något av detta. Kanske en omröstning vore på sin plats? /Jebur 13 februari 2005 kl.04.38 (CET)
Jag tycker det räcker med att korrigera mallen så att uppgifterna åter syns. Någon omröstning behövs väl inte - är det någon som är emot att ländernas högsta punkter får vara med? Följande data verkar inte användas i mallen (från Sydafrika):
|världsdel=Afrika
|högstapunkt=Njesuthi
|högstapunkt_meter=3 408,76
|störstasjö=
|störstasjö_yta=
|längstaflod=
|längstaflod_längd=
|bnp_rank=
|år=
|fotnot=
Jag föreslår att Jebur redigerar mallen så att även detta syns. Thuresson 13 februari 2005 kl.11.59 (CET)
bnp_rank, år och fotnot används visst i mallen, det är bara ingen som har lagt till de uppgifterna på det specifika landet än. Uppgifter om BNP, sjöar och floder var, såvitt jag såg, inte inlagda på något av de afrikanska länderna.
Menar du att bara högsta punkt ska visas, eller alla de geografiska uppgifterna? Som sagt så tycker jag att standarden från engelska wikipedia bör gälla, annars är det nog bäst med en omröstning. Ett alternativ är ju annars att ha en separat faktaruta längre ned under rubriken Geografi eller liknande. /Jebur 13 februari 2005 kl.18.22 (CET)
Jag tycker att alla geografiska fakta ska vara med. Inte minst för att ha snabbfakta lätt tillgängligt för exempelvis korsordslösare. För att snygga till det hela skulle man kunna göra som italienska wikipedia har gjort i artikeln Germania och ha underrubriker i mallen för geografi, befolkning, politik etc. // Castrup 13 februari 2005 kl.19.27 (CET)
Ok, nu har jag lagt till de geografiska uppgiferna igen, allt som var där från början. Hoppas det är bra så. /Jebur 14 februari 2005 kl.05.26 (CET)

Om man skulle ha en faktaruta för geografi kan man lika gärna ha en faktaruta för folkmängd och densitet under rubriken Demografi osv osv. Till slut skulle man inte behöva landsfakta utan allt skulle vara under respektive rubrik. Den artikel som italienska wikipedia har (Germania) tycker jag inte riktigt passar in i wikipedias stil.Richter 13 februari 2005 kl.21.22 (CET)

Jag har ju inte arbetat med landsmallarna, men det skulle vara bra om ShineB kunde berätta hur hon tycker mallen ska se ut. Själv tycker jag Germania ser bra ut. Thuresson 13 februari 2005 kl.21.48 (CET)

Fel på mallen[redigera wikitext]

Mallen som den är nu har en del fel. De viktigste är att det inte går att ta bort uppgifter som inte finns (se t.ex. Turkiet som inte har något statsvapen; även att man kanske vill lägga till/ta bort uppgifter för just det landet som självständighetssaker, eller kanske ta bort "största stad" om det är densamma som huvudstaden) samt att olika uppgifter inte kan ha olika årtal. Dessutom finns det i texten en del saker som jag anser är småfel som jag egentligen kan ändra men vill helst ha en diskussion om det först. Själva variablerna och hur man ska bära sig åt för att kunna ta bort dem har jag dock ingen aning om hur man fixar. Fenix 27 juli 2005 kl.13.55 (CEST)

Flaggor med svart ram[redigera wikitext]

Diskussion från Bybrunnen i december 2005

före

Efter


Ibland kan man irritera sig på att en del bilder smälter samman med bakgrunden. Typexempel är Japans och Finlands flagga när de vita fälten inte avgränsas mot vit bakgrund. Med en liten mall kan man dock sätta en tunn svart kant runt bilden. Ovan visas samma version av Japans flagga. Koden för detta är:

{{svart ram|[[Image:Flag of Japan.svg]]}}

Om ingen protesterar skulle jag vilja använda detta i Mall:Landsfakta. Thuresson 14 december 2005 kl.17.59 (CET)

Jag tycker det verkar vara en bra idé/Grön 14 december 2005 kl.18.06 (CET)
Smart, men den funkar inte i alla lägen, t.ex. med align right, så jag gjorde en egen lösning baserad på mallens i Japans Grand Prix --RomanNose 14 december 2005 kl.22.42 (CET)
Eventuellt skulle du kunna göra om Mall:F1-lopp för att få flaggorna bredvid varandra. Thuresson 15 december 2005 kl.14.02 (CET)
Förklara, det är väl bara en flagga i Mall:F1-lopp? --RomanNose 15 december 2005 kl.19.10 (CET)
Fel av mig, jag tänkte på Bild:F1 logo.png. Thuresson 15 december 2005 kl.22.49 (CET)

Här har jag ett förslag. sätt en svart ram runt alla flaggor så blir det både enhetligt och bra.--Draken-Albert 14 december 2005 kl.22.35 (CET)

ISO 3166 istället för TLD i landsmall[redigera wikitext]

Diskussion flyttad från bybrunnen

Jag tycker det ser lite småtöntigt och hemmasnickrat ut att ange internet TLD för alla länder i mallen. Det är ju samma information som ISO 3166 fast utan punkt. Landskoden har dessutom fler använingsområden än som toppdomän tillexempel för post och transportväsendet. Det hade varit en bra ide att ändra på alla länder men det vill jag inte göra innan vi tagit upp saken här i fall någon har avvikande åsikt.--Simson 21 december 2005 kl.11.08 (CET)

Jo, visst är ISO3166 mer encyklopediskt och borde därför kanske stå i mallen istället. För Storbritannien kan man ju göra en fotnot om att internet-huvuddomänen skiljer sig ifrån ISO 3166. Fast nu finns det ju i och för sig artiklar för en hel del toppdomäner, det gör de ju inte om ISO-förkortningarna. --Бoívı€ 21 december 2005 kl.13.34 (CET)
Notera dock att nästan alla blåa länkar från toppdomän är redirects tillbaka till samma sida, Undantagsfallen är .se, .de, .su, .nu, .ru och .uk, där de tre sistnämnda innehåller minimalt med information. /skagedal[prat] 22 december 2005 kl.13.51 (CET)

Ett par till finns artiklar om, .dk är en stub t ex. Jag föreslår att lydelsen i landsartiklar skrivs "Toppdomän/ISO 3166" och värdet skrivs ".se" (endast ett värde, med gemener); om de skiljer sig åt anges de som ".td/TF" eller vad det nu kan röra sig om - i vissa fall krävs väl längre skrivningar. Detta därför att bara en kalenderbitare vet vad ISO 3166 handlar om, men många vet vad toppdomän är och ännu fler kan antas söka efter det. Detta enligt principen om minsta möjliga överraskning. Som alternativ, skriv ut bägge (i samma ruta), dvs ".se/SE". Men göm inte toppdomänen för att ISO är korrektare, det hjälper inte läsare. // OlofE 23 december 2005 kl.16.26 (CET)

Att ha två koder som säger samma sak på samma ställe tror jag inte alls på. Skall det stå flera saker så skall det vara två och tre-bokstavskoderna enligt iso. Att kalla rubriken för iso3166 kanske är väl formellt men landskod med fotnot som sägera add det är isokoden vi syftar på och där en hänvisning till TLD blir ett tydligt alternativ.--Simson 28 december 2005 kl.17.02 (CET)
Jag håller med. En rad som ”Landskoder | AD, AND” i tabellen vore tillräcklig. –Yjg 28 december 2005 kl.17.21 (CET)

Än en gång har Grillo varit och pillat på mallarna[redigera wikitext]

Bara en fråga: Har vi haft en omröstning om Grillos senaste redigering av Landsfaktamallen då han har tagit bort alla tabeller så nu finns de inga radbrytningar? Om vi inte har haft de så är de inte första gången han på eget bevåg går in och gör om mallarna som HAN tycker dom ska vara. Jag tyckte de såg fan så mycket bättre ut innan. Någon som har några åsikter om de här? //Mr Bullitt 7 augusti 2006 kl. 23.03 (CEST)[svara]

Detta är Wikipedia, och då får man lov att vänta sig att användare ändrar i sidor, eftersom detta är vad projektet går ut på. När någon användare gör så kan man givetvis ändra tillbaka, men för att det inte ska utvecklas till redigeringskrig är det brukligt att man på ett civiliserat sett anger argument för varför det ska vara på den ena sättet, och den andra användaren anger argument för det andra sättet, för att sedan en ordnad diskussion kan föras som förhoppningsvis leder till någon slags konsensus. Att skrika och svära är endast kontraproduktivt och strider mot Wikipedias grundprinciper. /Fenix 8 augusti 2006 kl. 13.14 (CEST)[svara]
Tack Fenix. Jag har nu ändrat till class="infobox bordered", jag hoppas att det blev bättre. /Grillo 8 augusti 2006 kl. 20.31 (CEST)[svara]

Skulle någon kunna fixa så att flaggorna centreras vertikalt också? Som det ser ut nu så i t.ex. Danmark så trycker sig flaggan verkligen emot överkanten. /Lokal Profil 10 augusti 2006 kl. 03.51 (CEST)[svara]
Skulle dessutom vara bra att ha en kopieringsbar lista av alla variabler så att det bara är att fylla i. Gärna en lista med förklaringar. T.ex. a/t är långt ifrån självklart vad det syfftar på, även årtal tog en stund att klura ut var den hörde hemma. /Lokal Profil 10 augusti 2006 kl. 03.54 (CEST)[svara]

Hittade följande mall som nästan verkar vara identisk med denna Huvudskillnaden verkar vara att istället för självständighet så använder den uttrycket "grundande_typ", "grundande_händelse". Vilket kan vara mer passande i vissa fall. /Lokal Profil 13 augusti 2006 kl. 02.37 (CEST)[svara]

Instämmer. Självständighet blir ofta fel och är lite Amerikacentriskt. /Fenix 13 augusti 2006 kl. 10.43 (CEST)[svara]
Inte nödvändigtvis Amerikacentriskt men väl Kolonicentriskt (finns detta ord?). Exempelvis skulle jag inte säga att Ungern blev självständigt ur Österrike-Ungern, däremot så grundades det ur ovansagda. /Lokal Profil 13 augusti 2006 kl. 13.42 (CEST)[svara]

Den nya landsmallen[redigera wikitext]

Diskussionen flyttades hit från Bybrunnen den 17/10 2006

Efter en ganska lång period med en öppen omröstning om den nya landsmallen. Majoritet är för att införa den nya koden. Imorgon, om omröstningen står kvar så ska jag införa den nya koden i Mall:Landsfakta. För övrigt står det 8-7 i omröstningen till den nya kodens förmån. Timon 26 september 2006 kl. 18.16 (CEST)[svara]

Var är omröstningen? //Castrup 26 september 2006 kl. 19.07 (CEST)[svara]
Användardiskussion:Timon/Test8, glömt lagt upp här! :) Timon 26 september 2006 kl. 21.19 (CEST)[svara]
På svenska Wikipedia går vi efter konsensus, inte majoritetsbeslut. /Grillo 27 september 2006 kl. 11.24 (CEST)[svara]
Som jag påpekade på min diskussionssida bör "omröstningen"/diskussionen tas upp på lämpligare plats än en personlig undersida.
/ Mats Halldin 30 september 2006 kl. 18.39 (CEST)[svara]
gammal png
ny svg

Den här mallen har plats för en karta över var landet är placerat. De kartor som nu används i de flesta länder är ganska otydlig png-bilder. På Commons finns nu väldigt trevliga svg-kartor. Färgerna är lite annorlunda i de kartorna, men jag tycker de färgerna fungerar nästan lika bra som de nuvarande grön-vit-gråa kartorna. Jag provade att lägga till en ny karta i artikeln om Finland [1], och det ser bra ut. Bör jag återställa mitt test, eller är det fler som tycker att svg-kartorna är bättre? /EnDumEn 13 januari 2007 kl. 14.04 (CET)[svara]

SVG bör uppmuntras så jag är helt klart för » ågязи(disk.|bidr.) den 5 april 2007 kl. 12.27 (CEST)[svara]

Hör inte religonen till ländernas basfakta? Eller? I Bonniers lexikon har de med det i sina motsvarigheter till denna mall.//--IP 10 mars 2007 kl. 14.55 (CET)[svara]

Jag tycker att religionen skall höra till. Sòfokles 19 december 2008 kl. 15.02 (CET)[svara]

De har även med i När Var Hur. Jag tycker att det borde införas. //--IP 5 april 2007 kl. 10.16 (CEST)[svara]

Officiell statsreligon? /Lokal_Profil 20 december 2008 kl. 02.18 (CET)[svara]
Ja, det är väl det som är mest relevant (och intressant). Sòfokles 20 december 2008 kl. 02.19 (CET)[svara]
Religion kan vara relevant. Men i min mening bara om det är den officiella statsreligionen/religionerna). Annars blir det lätt problematiskt att avgöra vilka religioner som ska listas, vilka grupper som bör slås ihopa till en religion. För att inte tala om länder som sverige där statistiken säger Protestanter men verkligheten nog är ointresse. /Lokal_Profil 20 december 2008 kl. 02.32 (CET)[svara]
Jag instämmer helt. Sòfokles 20 december 2008 kl. 02.33 (CET)[svara]


Jag anser att det faktiskt finns tillfölitliga källor som gör det möjligt att specificera religioner och andra basfakta som t.ex. språk, folkgrupper, läs- och skrivkunnighet, medelålder i ett land. Det säger mycket mer om landet, och man får en omedelbar överblick.
Religionen är inte ett statistiskt problem, som vissa gör gällande. I exempelvis länder som Sverige och Finland kommer först lutheraner och sedan övriga kristna, därefter icke-kristna religioner, och källor finns. Tänk också på att vi skulle utgå ifrån religion och inte från tro, därför att tro har mer med livsåskådning att göra. Man kan inte ha ateism eller agnosticism som religion, men däremot som tro. Därför håller vi oss till religion i vår tänkta, mer upplysande mall. När det gäller dem som faktiskt tillhör en religion, har Sverige, enligt ganska samstämmiga källor, 84 - 88 % lutheraner, 8-10 procent andra kristna (däribland katoliker), 3-4 procent muslimer, 2-2,5 % andra religioner (buddhister, hinduer, bahá'íer, scientologer m.fl.). Nu kan någon invända och säga att den höga andelen lutheraner har att göra med den tidigare statskyrkan och dess traditioner (dop, bröllop, etc) Men då kan jag i min tur invända och säga att det står varje människa fritt att lämna det som var statskyrkan idag. Den som inte gör det måste ju ha en liten lutheran inom sig, för även om den som kallar sig ateist kan vara ute efter att få gifta sig eller döpa sina barn i våra ståtliga kyrkobyggnader. Vi måste räkna med att det inte bara i Sydostasien, utan i hela världen, finns människor som bekänner sig till två eller flera religioner. Det medför att de summerade procentsatserna för religiös tillhörighet kan överstiga 100 %.
Jag tycker att uppgifter om språk, olika folkslag i landet, medelålder, samt förekommande religioner och även läs- och skrivkunnighet och medelålder bör finnas i mallen av så många skäl att det är svårt att räkna upp dem. Landstabellerna som de ser ut nu säger ingenting om livet och livsvillkoren i ett land. Det viktigaste är att man genom att kika i tabellen snabbt kan skaffa sig en mer komplett bild över orsaker till allt från konflikter till kulturfenomen. Man kan lätt jämföra med grannländer och få en ganska hygglig bild av en hel region eller upptäcka de kulturregioner som finns i vår värld. Ett exempel: om landet Afghanistan skulle följande uppgifter kunna läggas till:
Officiella språk: afghanisk persiska (dari) 50 %, pashto 35 %
Andra språk: turkspråk (främst uzbekiska och turkmeniska) 11 %, ett 30-tal mindre språk, däribland balochi och pashai. Muntlig tvåspråkighet är vanligt i Afghanistan.
Religion: sunnimuslimer 88 %, shiamuslimer 19 %, övriga 1 %
Folkslag: pashtuner ca 40 %, tadzjuker ca 25 %, hesorer (hazarer) ca 10 %, uzbeker ca 10 %, aimaker 4 %, turkmener 4 %, övriga, däribland araber och perser, 7 %
Läs- och skrivkunnighet: 31,5 %
Medelålder: 17,6 år
Det finns utmärkta källor för att ange religioner, folkgrupper, läs- och skrivkunnighet, medelålder och andra språk än det officiella för ett land. Adherents.com är t.ex. den mest trovärdiga källan vad gäller statistik över religioner i olika länder. CIA:s årsbok finns också på nätet. Dessutom har jag ett mastodontverk på 600 sidor här hemma – Geographica - Atlas och uppslahsverk över världens folk och länder (Konemann) – som har skrivits av ledande experter granskats av ett 50-tal professorer innan det gavs ur. Bra att jämföra med. Detta svindyra verk, som dessutom innehåller en högkvalitativ världsatlas, är knappast överkomligt för flertalet, och dessutom är upplagan förmodligen slut. Men det finns även en mindre uppsättning tryckta källor, t.ex. Världen i fakta av BonnierCarlsen, en pocketbok något större än A5 på knappt 250 sidor. Jag har en känsla av att många människor som skaffar sig dessa böcker med tabeller för varje land också är wikipedister, och därmed har en förmåga att jämföra källor och dess trovärdighet.
Vidare är det jämförelserna mellan länder som är intressanta. Den totala BNP har man exempelvis inte så mycket nytta av att känna till, till motsats från måttet BNP/capita. När det gäller andra länders areal kan det vara bra att lägga in Sveriges (Sverige: 449 964 km²) för att läsaren omedelbart ska få en någorlunda heltäckande överblick när det gäller hur stort det land de slagit upp på Wikipedia är.
Jag ber därför ödmjukast någon som kan tillverka dessa mallar, om att variablerna Officiella språk, Andra språk, Religioner, Folkslag, Läs- och skrivkunnighet samt Medelålder införs. Alternativt att en andra mall, Landsfakta 2, görs tillgänglig för de länder den kan användas för. Vänligen, --Caspiax 21 augusti 2009 kl. 12.35 (CEST)[svara]

Kan vi inte ändra den här mallen till som den på engelska Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_Country --Adriatiko 15 mars 2007 kl. 13.47 (CET)[svara]

Jag tycker definitivt att denna mallen behöver en rejäl uppdatering. Som det är nu så stödjer den inte att man utelämnar parametrar, antalet stadsöverhuvuden är begränsat till 2 och det finns massa wikilänkar hårdkodade i mallen vilket gör mallen svår att anpassa. /Lokal_Profil 2 maj 2007 kl. 22.05 (CEST)[svara]
@Lokal Profil: Jag håller också med och har startat ett nytt projekt. Se det senaste inlägget. JokingGold0 (diskussion) 24 juli 2021 kl. 14.52 (CEST)[svara]

Hur ta bort post?[redigera wikitext]

Hur gör man för att använda mallen men utesluta en post? Mallen används nämligen för områden som inte är stater, och därför inte kan ha stats-skick.//--IP 5 april 2007 kl. 10.14 (CEST)[svara]

Varför bör det indexet som inte kan klassas som objektiv sanning finnas med i landsfaktamallen? /Grillo 18 oktober 2007 kl. 15.50 (CEST)[svara]

Den bör tas bort från listan, i mitt tycke //Heimvennar - divider 20 december 2007 kl. 15.15 (CET)[svara]
Borttagen. subjektiva fakta kan ju presenteras i artikeln, men EJ i sammanfattningar.Кαґρετη 27 april 2008 kl. 01.29 (CEST)[svara]

Jag tycker att landsnamnet i denna mall är onödigt. Det ger artikeln två rubriker. Se t.ex. Tyskland. Eftersom mallen alltid är högst uppe i artikeln finns redan landsnamnet både i artikelrubriken och ingressen (där även alternativa namn skall vara listade). Det ger artikeln en dålig layout. --Petter 7 januari 2009 kl. 19.01 (CET)[svara]

Om du kollar på t.ex. Israel så ser du att variabeln har en bredare mening än att bara visa namnet, den visar också namnet på andra språk. Dock skulle det absolut inte skada om den såg ut lite mer som en:Template:Infobox Country (se exempel-underrubriken) där namnet är infogat i själva tabellen. »поτωışτ(disk.|bidr.) 7 januari 2009 kl. 19.05 (CET)[svara]
Ofta finns de alternativa namnen i ingressen. För de fall där det finns många alternativa namn, som Israel, kan de infogas som en post i tabellen under "Alternativa namn" eller liknande. Det finns ingen anledning att ha en massa alternativa rubriker på flera olika ställen högst upp i artikeln. --Petter 7 januari 2009 kl. 19.31 (CET)[svara]
Jag tycker att det för tydlighetens skull är viktigt att ha en rubrik för infoboxen för att visa vad det är som följer, nämligen information om landet som nämnts i rubriken. Massor av mallar har denna typ av "redundanta" information, se bara på Mall:Infobox musiker som visar artistnamnet längst upp trots att detta står i artikeln. Jag håller inte med dig, faktiskt. »поτωışτ(disk.|bidr.) 7 januari 2009 kl. 21.03 (CET)[svara]
Jo, jag tycker samma sak om de andra infoboxarna också. --Petter 7 januari 2009 kl. 21.54 (CET)[svara]

Uppgraderad version[redigera wikitext]

Jag har gjort en förbättrad version av denna viktiga mall. Se Användare:Koios/Landsfakta. Koios 16 januari 2009 kl. 19.52 (CET)[svara]

Se gärna kommentarerna om {{Landsfakta2}} och en:Template:Infobox Former CountryWikipedia:Bybrunnen#Ny_Landsfakta. /Lokal_Profil 18 januari 2009 kl. 16.51 (CET)[svara]
Koios: Tänk på att radbrytningarna mellan villkorssatserna syns i artiklarna om inte tabellraderna i dem används, så det blev väldiga vita ytor i en del länder. Jag tog bort lite radbrytningar nu. //Rotsee 28 januari 2009 kl. 09.03 (CET)[svara]
Ok, är det är något som införts i och med den här versionen? Jag tror inte jag ändrade några radbrytningar mellan villkorssatser (men jag är ingen programmeringsexpert). Är heller inte riktigt med på vad du avser, jag tycks inte se problemet hos mig. Hänger det ihop med en viss browser eller browserversion? Koios 28 januari 2009 kl. 13.12 (CET)[svara]
Kan inte en eventuell ny version använda sig av {{infobox}}? Se bybrunnen. --Petter 28 januari 2009 kl. 17.17 (CET)[svara]
Tyvärr tror jag inte att vapensköld/flagga-designen som finns nu stöds av {{infobox}} »нотвыст(d.|b.) 28 januari 2009 kl. 19.03 (CET)[svara]
Mall:Infobox med flagga och vapensköld
{{{genitiv}}} flagga
{{{genitiv}}} flagga
{{{genitiv}}} statsvapen
{{{genitiv}}} statsvapen
[[{{{genitiv}}} flagga|Flagga]] [[{{{genitiv}}} statsvapen|Statsvapen]]
Mall:Infobox har inga färdiga parametrar för att visa bilderna på det sättet. Men det går att få samma design genom att göra en egen tabell i en ruta i infoboxmallen. /EnDumEn 29 januari 2009 kl. 22.49 (CET)[svara]
Stodjer den aven ifall den ena elelr andra inte finns? /Lokal_Profil 30 januari 2009 kl. 16.06 (CET)[svara]
Det fungerar att utesluta någon av bilderna. Se Mall:Landsfakta2 som jag gjort om med Mall:Infobox (eftersom dess hiddenstructures inte fungerade i flera artiklar). /EnDumEn 31 januari 2009 kl. 00.07 (CET)[svara]
Sent svar till Koios: Problemet var att när fler än parameter i rad av de nya frivilliga parametrarna utelämnades så skrevs en blankrad i rutan, eftersom det var radbrytningar före och efter alla if-satser. I extrema fall kan det leda till ett stort vitt utrymme. Jag fixar detta, se nästa ansvitt. //Rotsee 23 februari 2009 kl. 11.25 (CET)[svara]

Förslag på modifiering[redigera wikitext]

På Bybrunnen diskuterades nyligen om tilarna på statschef och regeringschef skulle länka till artikeln med listan över ämbetsinnehavare, eller till artikeln om ämbetet. Ett förslag på hur man skulle kunna visa båda finns här: Användare:Rotsee/Verkstad/Långtbortistan. Titeln länkar till "Lands titel", därunder finns en länk till "Lista över xxx i Land". Har samtidigt fixat så att det inte blir en massa vit yta i rutan när inte alla frivilliga fält är ifyllda. Vad tror ni om detta? /Rotsee 23 februari 2009 kl. 11.25 (CET)[svara]

Jag tycker det är utmärkt att du har fixat de vita ytorna, det bör absolut införas! Dock tror jag inte förändringen angående stats- och regeringschef vore bra. Det ser mycket osnyggt ut, gör mallen mer komplicerad och bryter layouten. Alla möjliga länkar behöver nog inte vara med i faktarutan. Sen tycker jag att etikettslänkarna bör vara konsekventa. Det vill säga, länkarna för "Regent" och "Statsminister" bör leda till artiklarna om Regent och Statsminister, inte till den lokala varianten. Så är det ju med alla andra etikettslänkar. Koios 23 februari 2009 kl. 11.56 (CET)[svara]
De vita ytorna är nu fixade, ser ok ut där jag har kollat. Inget annat ändrat. //Rotsee 2 mars 2009 kl. 10.22 (CET)[svara]

Största stad vs. Större städer[redigera wikitext]

Jag ser att raden "Största stad" ändrats till "Större städer" nyligen. Själv tycker jag att den föregående formuleringen var klart bättre. För största stad råder för de flesta länder ingen tvekan om vilken det är, men var går gränsen för vad som kvalificerar sig för benämningen "större städer"? Mitt förslag är att ändra tillbaka.--Pjred 22 juni 2009 kl. 18.38 (CEST)[svara]

Största stad är något klart definierat. Större städer kan betyda lite vad som helst. dessutom är mallen lång nog som den är utan ett dussintal städer. /rrohdin 6 juli 2009 kl. 16.07 (CEST)[svara]
Jag ändrade nu tillbaka till föregående formulering. Jag vet inte om man behöver gå in på några länders artiklar och ändra i faktarutan - ifall någon hunnit fylla på med ett antal "större städer" - men det får man i så fall fixa i den takt det upptäcks.--Pjred 6 juli 2009 kl. 16.53 (CEST)[svara]
Instämmer, och ändrar tillbaka. Ska kontakta den som gjorde ändringen och se om vi kan spåra eventuella artiklar där mallen används med flera städer. Rotsee 6 juli 2009 kl. 17.08 (CEST) Visst redan ändrat, men jag kollar eventuella användningar av flera städer, iaf. Rotsee 6 juli 2009 kl. 17.09 (CEST)[svara]
Ehum, varför raderades mitt förra inlägg i denna diskussion?--Pjred 6 juli 2009 kl. 17.13 (CEST)[svara]
Oops, my bad. Backar, gör om och gör rätt. Rotsee 6 juli 2009 kl. 17.17 (CEST)[svara]

Fler poster för stats-/regeringschef?[redigera wikitext]

Går det att få in fler parametrar för statschefer och regeringschefer? Jag skulle till exempel vilja få in generalguvernör i länder som Kanada och premiärminister i Nordkorea (nu listas istället överbefälhavare Kim Jong-il som visserligen är mäktigare men vilket är en aning missvisande). Entheta 13 augusti 2010 kl. 12.12 (CEST)[svara]

Försökte ändra det tidigare men med misslyckat resultat, men ser nu att Användare:EnDumEn fixat det!Ricjac 27 mars 2011 kl. 15.15 (CEST)[svara]

Flera poster som inte funkar. Dax att göra om den?[redigera wikitext]

Posterna som är för "Gini_rank" och "BNP_rank" funkar inte. Använder man dem ser det ut som följer i artikeln: ([[Lista över länder efter BNP (PPP)|]]) och ([[Lista över länder efter inkomstfördelning|]])). Exempel se artikel Brasilien. Jag hade ju gärna sett att hela den här mallen skrotas och görs om i stil med engelskspråkiga wikipedia. Den här är slutkörd sedan länge och funkar inte särskilt bra. 94.191.146.42 11 september 2011 kl. 14.31 (CEST)[svara]

Nationalitetsmärke?[redigera wikitext]

Ibland lägger användare till nationalitetsmärke (landskoden som används på bilar) i fältet landskod, som väl egentligen är till för ISO-landskod. Ska vi lägga till en säkrsild parameter för nationalitetsmärke också? //Rotsee (disk)

Ja, det tycker jag. Den är nu inlagd på samma ställe som i motsvarande mall på tyska wikipedia, omedelbart före landskoden, men det går ju att flytta om det blir bättre på någon annan plats. --Larske (disk) 23 februari 2013 kl. 11.41 (CET)[svara]

Sup på km2[redigera wikitext]

I boxen för Italien så står det "Area - Totalt 301 230 km2", även befolkning står med "vanlig upphöjd tvåa". Däremot under "Topografi - Största sjö Lago di Garda, 370 km²" används en riktigt upphöjd tvåa, som det väl bör vara? Det bör vara kodat i mallen så att samma typ alltid visas. Speciellt konstigt blir det i just detta lands box då det finns ett egengjort notsystem med upphöjda siffror i boxen. /Hangsna (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 00.02 (CEST)[svara]

 Fixat Nu ska det vara km² i stället för km2. --Larske (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 00.20 (CEST)[svara]

Parametern "folkmängd_år="[redigera wikitext]

Den synliga texten i faktarutan för parametern folkmängd_år= lägger till orden "års uppskattning". Det vore önskvärt att detta tas bort, så att man kan lägga in exakt datum utan att det ser konstigt ut. Det är dessutom inte alltid som man kan beteckna uppgiften som "uppskattning" (vilket jag själv associerar till beräkningar o.d.), det kan i stället röra sig om mer exakta uppgifter som från folkräkningar eller register. Någon som kan fixa detta?--Pjred (diskussion) 10 november 2015 kl. 13.57 (CET)[svara]

Det kräver en del eftertanke för att justera detta utan att ställa till med andra problem. Normalt bör alla ändringar i mallar, som inte är helt uppenbara fel, göras på ett bakåtkompatibelt sätt. Av de hundratals artiklar som använder mallen Landsfakta kan det finnas sådana där författaren har önskat och är nöjd med det nuvarande resultatet. Därför bör man överväga att införa en helt ny parameter för folkmängdstidpunkt som ger ett annat resultat när den används. Sen bör helst alla artiklar gås igenom för att se vilka som bör ändras till att använda den nya parametern. Den underliggande mallen Landsfakta/data stöder för tillfället såväl "population_estimate" och "population_estimate_year" (som är den som nu används av Landsfakta) som "population_census" och "population_census_year". Den senare ger utskriften "års räkning" i stället för "års uppskattning". Som mallen fungerar just nu krävs det dock att det är "population_estimate" som används för att får den automagiska beräkningen av befolkningstäthet att fungera. Att den första posten under "Demografi" är just befolkningen är inte heller självklart utan borde framgå bättre.
Det krävs alltså lite mer än att bara ändra på en enstaka textsträng för att få det bra i den här mallen. För att likna andra infoboxar borde mallen kanske helt skrivas om och baseras på mallen "Faktamall". --Larske (diskussion) 10 november 2015 kl. 22.52 (CET)[svara]
Jag förstår. Tack för svaret!--Pjred (diskussion) 11 november 2015 kl. 06.04 (CET)[svara]

@Larske: Är det ett styvt jobb att sammanställa användningen av parametern landskod i denna mall, så man kan få en dokumentation av hur den används idag? Jag funderar på att låta WD ta över här och har skapat Modul:Landsdata WD delvis för detta syfte... -- Innocent bystander 25 maj 2016 kl. 10.29 (CEST)[svara]

@Innocent bystander: Så här ser användningen ut för tillfället:
--Larske (diskussion) 25 maj 2016 kl. 20.17 (CEST)[svara]
Ser ut som antalet sidor där denna parameter innehåller något som inte finns på WD är begränsat. Jag borde därför kunna lägga in det här i mallen imorgon och sedan ta bort parametern allteftersom... -- Innocent bystander 25 maj 2016 kl. 21.21 (CEST)[svara]
Mallen modifierad och håller nu på att ta bort denna parameter. I Athos är det inte en landskod, utan en regionkod inlagd. Athos ser inte ut att ha ngn landskod. Regionkoden har jag då låtit vara kvar så länge... -- Innocent bystander 26 maj 2016 kl. 08.44 (CEST)[svara]
Femte franska republiken har jag också nu låtit ha kvar sin parameter. -- Innocent bystander 26 maj 2016 kl. 09.05 (CEST)[svara]
Hur kommer det sig att landskoden nu raderas i alla artiklar? Ska den ersättas med någon automatisk mall? Eller har landskoden, enligt Wikipedia, slutat gälla? dnm (d | b) 26 maj 2016 kl. 10.06 (CEST)[svara]
Nej, den gäller, informationen hämtas från Wikidata istället när parametern nu raderas. Den inkluderar nu normalt alla tre varianterna av koden. Här har vi normalt bara haft två och i många fall bara en enda version av denna kod. I flera fall har ingen kod alls lagts in, trots att sådan existerar, tex för Falklandsöarna. Det är nämligen inte bara länder som har denna kod. -- Innocent bystander 26 maj 2016 kl. 10.09 (CEST)[svara]
Det låter som en bra och smidig lösning! Jag gillar mallar. dnm (d | b) 26 maj 2016 kl. 10.15 (CEST)[svara]
Låter Norge ha kvar sin speciallösning tillsvidare. Norge är dock långtifrån enda landet med mer än en landskod. -- Innocent bystander 26 maj 2016 kl. 11.23 (CEST)[svara]
 Fixat -- Innocent bystander 26 maj 2016 kl. 12.30 (CEST)[svara]

2 ggr självständighet[redigera wikitext]

Nu finns två ytterligare parametrar specificerade: "självständighet2_dekl" och "självständighet2_erk". Båda är förberedda i basmallen, och båda används på enwp som förtydliganden. Detta kan (nog) användas i kluriga fall, där etablering av statstradition och senare förnyad självständighet båda åberopas som självständighetshändelser. De bör dock specificeras och gärna källbeläggas (för att undvika redigeringskrig i känsliga fall). Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 18 juni 2016 kl. 12.57 (CEST)[svara]

Tidigare liknande Historisk stat[redigera wikitext]

Exempel Ungern. Även om det varit en stat sedan 1000-talet så det föregående "statsskicket "Folkrepubliken Ungern" fram till 1989. Om den fanns parameter "tidigare" som i mallen Historisk_stat skulle det vara möjligt att "bläddra" bakåt till den förgående statsbildningen. Maundwiki (diskussion) 28 mars 2017 kl. 23.15 (CEST)[svara]

Jag såg att USA använde parametern demonym=amerikan. Är den parametern endast tänkt att användas på tveksamma uppslag eller kan man lägga in svensk på Sverige och ryss på Ryssland också?Jonteemil (diskussion) 27 juni 2017 kl. 06.49 (CEST)[svara]

Vapen för huvudstäder[redigera wikitext]

Bör även huvudstadens vapen inkluderas i huvudstadsparametern? I vissa artiklar (t.ex. Estland, Lettland, Litauen och Vitryssland) inkluderas vapnet, medan det exkluderas i andra artiklar (t.ex. Sverige, Danmark och Ryssland). Hur bör detta standardiseras? Jag anser att det både finns en estetisk och pedagogisk poäng med att ta med vapnet, och ser det därmed som klart fördelaktigt. / Reddarn (diskussion) 17 februari 2018 kl. 18.48 (CET)[svara]

Det är redan standardiserat, nämligen inga vapen/flaggor. De artiklarna du länkade och Tjeckien var de enda som hade vapen för huvudstaden. Håller på i detta nu med att gå igenom alla länder för säkerhets skull. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 17 februari 2018 kl. 18.57 (CET)[svara]
Ja, och praxis har ifrågasatts. Avlägsna därför inte vapnet i någon artikel förrän du har stöd av konsensus. Så vitt jag vet har detta aldrig diskuterats tidigare, och att inkludera vapnet är endast till informativ nytta för läsaren. / Reddarn (diskussion) 17 februari 2018 kl. 19.05 (CET)[svara]
Jag tycker absolut inte att mallar och tabeller och liknande ska tyngas ner med för mycket symboler. Pedagogiska poängen är nollkommanollnoll i en mall om landet. Estetiskt är alla former julgranar en katastrof, om än så gulliga och roliga att skapa. Avlägsna. Om det visar sig att praxis ändrats, då fixar vi det. Din åsikt har absolut inget stöd. Du måste reagera mer lyhört.--LittleGun (diskussion) 17 februari 2018 kl. 19.07 (CET)[svara]
Det är uppenbart att personen/personerna som lagt till dessa har gjort det i skymundan. Detta är egentligen inte ens att ifrågasätta praxis, med tanke på att det inte råder någon tveksamhet om vad som är standardiserat. 5 artiklar hade vapen för huvudstaden, 190 artiklar hade inte det. Så konsensus har jag allt. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 17 februari 2018 kl. 19.10 (CET)[svara]
Detta har mig veterligen aldrig diskuterats, så någon konsensus har du inte. Däremot har din linje förblivit outtalad praxis, men det är en annan sak. Genom mitt första inlägg i denna diskussion, ifrågasatte jag denna praxis. Jag har nu hänvisat till denna diskussion från allmän plats, så att fler kan uttala sig. Då kan förhoppningsvis också konsensus skapas. / Reddarn (diskussion) 17 februari 2018 kl. 22.51 (CET)[svara]
Vapnen är för små för att ha någon estetisk eller pedagogisk funktion. De är mest en liten otydlig klick med olika färger, speciellt för vapen med sköldhållare, kronor eller liknande. Större bilder skulle vara tydligare, men fungerar dåligt i mallar som behöver presentera fakta på ett kompakt sätt och inte får ta för stor plats. Bästa platsen för vapnen är i huvudtädernas egna artiklar. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 17 februari 2018 kl. 23.18 (CET)[svara]
+1 --Larske (diskussion) 18 februari 2018 kl. 00.50 (CET)[svara]
Då tolkar jag det som att det finns konsensus för att huvudstadens vapen inte platsar i mallen, vilket jag även böjer mig för. Därmed streck i debatten. / Reddarn (diskussion) 18 februari 2018 kl. 01.29 (CET)[svara]

I nuvarande mall finns det bara plats för en karta som visar landets position i världen/regionen. Går det att lägga till plats för ytterligare en karta som exempelvis kan vara mer inzoomad likt engelska och tyska mallarna? Det skulle vara praktiskt för mindre länder och stadsstater. Backarn (diskussion) 19 februari 2018 kl. 17.43 (CET)[svara]

Möjlighet till en andra karta, karta2, infördes i mallen av Backarn för ett år sedan och används nu i åtta artiklar.
Jag har nu kompletterat dokumentationssidan med bland annat de parametrar som används för en andra karta.
--Larske (diskussion) 14 april 2019 kl. 07.48 (CEST)[svara]

Mer avancerade självständighetsparametrar[redigera wikitext]

{{mallhjälp|se nedan}} Jag skulle vilja kunna lägga in fler parametrar för olika steg i självständightesförklaring. Det aktuella fallet jag tänker på är Irland, där jag skulle behöva fler parametrar. EnWP har löst det på det här viset. Någon mallkunnig som kan hjälpa till? mvh ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 24 juli 2019 kl. 09.51 (CEST)[svara]

det finns redan fem parametrar, räcker inte det?
självständighet = Magnus den godes hyllande som Norges kung (etablering av Norge)
självständighet_dekl =
självständighet_erk = 1035[1]
självständighet2_dekl = 7 juni 1905 (från Svensk-norska unionen)
självständighet2_erk

Yger (diskussion) 11 augusti 2019 kl. 10.40 (CEST)[svara]

Är minoritetsspråk och nationella språk samma sak?[redigera wikitext]

De nuvarande parametrarna nationella_språk och regionala_språk tycker jag inte är samma sak som ett minoritetsspråk. Finns det redan en befintlig parameter för detta eller är det någon som kan fixa en? Dessutom så behöver underrubriken "Alla parametrar" uppdateras då exempelvis bnp_nominell_totalt existerar men finns ej med i listan. Tack på förhand. JokingGold0 (diskussion) 2 mars 2020 kl. 23.16 (CET)[svara]

Det är möjligt att en parameter för minoritetsspråk bör läggas till. Var skulle i så fall den informationen placeras i faktarutan? Och hur ska den användas, ska alla minoritetsspråk listas eller bara erkända minoritetsspråk? (se till exempel minoritetsspråk i Sverige).
Tills vidare kan man kanske använda parametern språk med en förklarande parentes efter språknamnen för minoritetsspråk.
Jag har lagt till några saknade parametrar under "Alla parametrar".
--Larske (diskussion) 3 mars 2020 kl. 05.37 (CET)[svara]
Den skulle i så fall placeras någonstans mellan a/t och regionala_språk i de befintliga parametrarna. Jag personligen tycker att den ska vara direkt efter a/t. Jag hade egetligen tänkt mig att man kan göra två nya parametrar, en som heter Erkända minoritetsspråk och en annan Minoritetsspråk. erkända_minoritetsspråk bör användas när minoritetsspråken fått officiell status i det landet (Sverige som ett bra exempel). minoritetsspråk bör användas när språken inte fått officiell status och bör länkas till annan artikel som behandlar ett lands minoritetsspråk (i Thailand har minoritetsspråken ej erkänts som officiella språk till exempel).
Det finns även några fler saker som fattas i infoboxen. Jag har sett att engelskspåkiga Wikipedia har även parametern religion. Jag tycker vi bör lägga till det med, det är ju snabb fakta om ett land som folk vill veta. JokingGold0 (diskussion) 3 mars 2020 kl. 20.28 (CET)[svara]

Helt ny mall![redigera wikitext]

Den här serien mallar är utdaterad och behöver uppdateras med fler genomtänkta parametrar, framförallt med mer basfakta och fler standardiserade parametrar. Det behövs inte flera olika mallar för i princip samma sak − en nuvarande eller historisk stat. De alla använder ungefär samma parametrar och är utformade på samma sätt. Därför kan det vara lättare att slå ihop alla dessa mallar under en och samma mall, det vill säga {{Faktamall land}}, för att sedan utforma unika parametrar för vardera "delmall". Tanken är att den huvudsakligen kommer att bygga på den engelska mallen, med vissa förbättringar och helt översatt till svenska så klart. Se i redigeringshistoriken för utveckligen eller anmäl på min diskussionssida om det uppstår problem eller funderingar. − JokingGold0 (diskussion) 24 juli 2021 kl. 14.47 (CEST)[svara]

  1. ^ Norge i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 juni 2016.