Upplandsgruppen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Upplandsgruppen
Upplandsgruppen vapen
Vapensköld för Upplandsgruppen tolkad efter dess blasonering.
Datum2000–2005
LandSverige Sverige
LojalitetFörsvarsmakten
FörsvarsgrenArmén
TypHemvärn
StorlekMilitärdistriktsgrupp
Del avMD M (2000–2005)
FörläggningsortEnköping

Upplandsgruppen var en svensk militärdistriktsgrupp inom Försvarsmakten som verkade mellan åren 2000 och 2005. Förbandets stab var förlagd inom Enköpings garnison i Enköping i Uppland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Som ett led i försvarsbeslutet 2000 avvecklades försvars- och militärområdena den 30 juni 2000 och från och med den 1 juli 2000 organiserades i dess ställe militärdistrikt. Därmed avvecklades bland annat Upplands och Västmanlands försvarsområde (Fo 47). De nya militärdistrikten motsvarade geografiskt sett de gamla militärområdena. Den stora skillnaden var att militärdistrikten var den lägsta nivån där chefen var territoriellt ansvarig. Inom militärdistrikten organiserades militärdistriktsgrupper, i regel en för varje län. I Uppsala län organiserades Upplandsgruppen den 1 juli 2000.

I försvarsbeslutet 2004 beslutades att Upplandsgruppen och Västmanlandsgruppen skulle slås samman till en enhet och från och med den 1 juli 2005 bilda Upplands- och Västmanlandsgruppen (UVG), vilken överfördes den 1 januari 2006 från Mellersta militärdistriktet (MD M) till Ledningsregementet (LedR).

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Upplandsgruppens stab var förlagd i Enköping och dess främsta uppgift var att utbilda hemvärn och stödja frivilligverksamheten inom Uppsala län.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]