Försvarsmaktens vinterenhet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Försvarsmaktens vinterenhet
(FMVE)
Försvarsmaktens Vinterenhet vapen.svg
Vapensköld för Försvarsmaktens vinterenhet tolkad efter dess blasonering.
Datum 1999–
Land Sverige Sverige
Lojalitet Försvarsmakten
Typ Försvarsmaktsgemensam
Roll Utbilda och vidmakthålla vinterförmågan inom Försvarsmakten
Del av Norrbottens regemente
Förläggningsort Boden
Arvidsjaur

Försvarsmaktens vinterenhet (FMVE) är en är ett svenskt försvarsmaktsgemensam enhet inom Försvarsmakten som verkat sedan 1999. Förbandet är en del av Norrbottens regemente och förlagt Bodens garnison i Boden och till Arvidsjaur, Norrbotten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Försvarsmaktens vinterenhet har sitt ursprung från Stridsskola Nord (SSN) i Umeå. I samband med att När SSN avvecklades 1998, flyttades delar av skolan till Boden och lokaliserades till Norrbottensbrigaden (MekB 19). Från 1999 benämndes enheten som MSS Boden. År 2000 blev den en underenhet till Norrbottens regemente (I 19) med namnet Utvecklingsenhet Vinter. Uppgiften blev att samordna och utveckla vinterutbildningen med övriga norrlandsförband. År 2004 skapades Försvarsmaktens vinterenhet (FMVE) under I 19 med ledning och funktionsavdelning i Boden och en utbildningsavdelning i Arvidsjaur. I Arvidsjaur är den samlokaliserad med Arméns jägarbataljon (AJB) inom Detachementet Norrlands dragoner.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Gemensamt arbetar man att utveckla Försvarsmaktens verksamhet i kyla för att minimera kylskador. FMVE leder kurser och verksamhet i fjällterräng vintertid, dykning under vinterförhållanden . Vinterutbildning inom ramen för skolsystemet för individen, funktionerna samt taktikutbildning är etablerad som en grund för specialistofficers- samt officersutbildningen vilken leds och kvalitetssäkras av enheten. Svenska som utländska förband och enheter leds och tränas inför uppgifter i subarktiskt klimat. Framtagning av egna utbildningshjälpmedel och reglementen som Vintersoldat, Vinterförmåga samt Kallt Väder samt att stöda och leda materielförsök ingår också i den breda verksamhet FMVE bedriver.

Namn, beteckning och förläggning[redigera | redigera wikitext]

Namn
Stridsskola Nord 1993 1999
Markstridsskolan Boden 1999 2000
Utvecklingsenhet Vinter 2000 2004
Försvarsmaktens vinterenhet 2004
Beteckningar
SSN 1993 1999
MSS Boden 1999 2000
UtvE Vinter 2000 2004
FMVE 2004
Förläggningsorter
Umeå garnison (F) 1993 1999
Bodens garnison (F) 1999
Boden/ Arvidsjaur (D) 2004

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]