Försvarsmaktens vinterenhet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Försvarsmaktens vinterenhet
(FMVE)
Försvarsmaktens Vinterenhet vapen.svg
Vapensköld för Försvarsmaktens vinterenhet tolkad efter dess blasonering.
Officiellt namn Försvarsmaktens vinterenhet
Datum 1999–
Land Sverige
Försvarsgren Försvarsmaktsgemensam
Typ Fack- och funktionsenhet
Roll Utveckla och utbilda
Storlek Skola
Föregångare Stridsskola Nord
Del av Norrbottens regemente
Högkvarter Bodens garnison
Förläggningsort Arvidsjaur
Boden
Tjänstetecken
Sveriges örlogsflagga Naval Ensign of Sweden.svg

Försvarsmaktens vinterenhet (FMVE) är en svensk försvarsmaktsgemensam enhet inom Försvarsmakten som verkat sedan 1999. Förbandet är en del av Norrbottens regemente och förlagt Bodens garnison i Boden och till Arvidsjaur, Norrbotten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Försvarsmaktens vinterenhet bildades den 1 januari 1999 under namnet Markstridsskolan Boden (MSS Boden), och har sitt ursprung från Stridsskola Nord (SSN). Stridsskola Nord (SSN) upplöstes och avvecklades den 31 december 1998, delar av skolan kom därefter att bilda ett detachement och underenhet till Markstridsskolan (MSS).

Den 1 juli 2000 överfördes Markstridsskolan Boden (MSS Boden) till Norrbottens regemente (I 19), och tilldelades namnet Utvecklingsenhet Vinter, med uppgiften att samordna och utveckla vinterutbildningen med övriga Norrlandsförband. År 2005 omorganiserades Utvecklingsenhet Vinter och bildade Försvarsmaktens vinterenhet (FMVE), under Norrbottens regemente. Enheten organiserades med ledning och funktionsavdelning i Boden, och en utbildningsavdelning i Arvidsjaur.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Försvarsmaktens vinterenhet har som ansvar att utbilda och vidmakthålla vinterförmågan inom Försvarsmakten. Gemensamt arbetar man att utveckla Försvarsmaktens verksamhet i kyla för att minimera kylskador. Försvarsmaktens vinterenhet leder kurser och verksamhet i fjällterräng vintertid, dykning under vinterförhållanden . Vinterutbildning inom ramen för skolsystemet för individen, funktionerna samt taktikutbildning är etablerad som en grund för specialistofficers- samt officersutbildningen vilken leds och kvalitetssäkras av enheten. Svenska som utländska förband och enheter leds och tränas inför uppgifter i subarktiskt klimat. Framtagning av egna utbildningshjälpmedel och reglementen som Vintersoldat, Vinterförmåga samt Kallt Väder samt att stöda och leda materielförsök ingår också i den breda verksamhet Försvarsmaktens vinterenhet bedriver.

Förläggningar och övningsplatser[redigera | redigera wikitext]

I samband med att enheten bildades i Boden, kom den att vara samlokaliserad i Bodens garnison med Norrbottens regemente och Norrbottensbrigaden (MekB 19). Från 2005 är även en utbildningsavdelning förlagd till Arvidsjaur, där den är samlokaliserad med Arméns jägarbataljon (AJB) inom Detachementet Norrlands dragoner.

Namn, beteckning och förläggning[redigera | redigera wikitext]

Namn
Markstridsskolan Boden 1999-01-01 2000-06-30
Utvecklingsenhet Vinter 2000-07-01 2004-12-31
Försvarsmaktens vinterenhet 2005-01-01
Beteckningar
MSS Boden 1999-01-01 2000-06-30
UtvE Vinter 2000-07-01 2004-12-31
FMVE 2005-01-01
Förläggningsorter
Bodens garnison (F) 1999-01-01
Arvidsjaur (D) 2005-01-01

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]