Portal:Huvudsida/Aktuell artikel/Arkiv 2007

Från Wikipedia

December 2007[redigera | redigera wikitext]

31 december 2007–1 januari 2008[redigera | redigera wikitext]

Fyrverkerier.
Fyrverkerier.

Nyår är en traditionell högtid som firas vid av starten på det nya året. I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar, och firandet av nyår är viktigt inte bara för de troende. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar före och efter själva nyåret.

27–31 december[redigera | redigera wikitext]

Benazir Bhutto.
Benazir Bhutto.

Den 27 december 2007 blev Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto dödad av en självmordsbombare under hennes partis demonstrationståg. Bhutto kandiderade till det pakistanska valet 2008.

Sedan president Musharraf utlyst undantagstillstånd i november 2007 uttalade Bhutto sin opposition och planerade att organisera stora protester mot regeringen. Den 9 november sattes hon i husarrest och släpptes den 10 november. Hon ämnade dock alltjämt att genomföra protestmanifestationer.

26–27 december[redigera | redigera wikitext]

Mellandagarna är alla dagarna mellan jul och nyår. Beroende på hur många vardagar som infaller på mellandagarna är det en populär tid att ta ut sparade semesterdagar eftersom få dagar under vissa år kan ge osedvanligt lång ledighet.

25–26 december[redigera | redigera wikitext]

Juldagen infaller den 25 december och är en av de verkligt stora högtidsdagarna, för många den allra största, inom kristenheten då man firar Jesu födelse.

23–25 december[redigera | redigera wikitext]

Thailands flagga
Thailands flagga

Thailand har hållit val för första gången sedan kuppen 2006. Samak Sundaravej, partiledare för Folkmaktspartiet och motståndare till militärjuntan, har utropat sig till segrare efter framgång i vallokalsundersökningar.

22–23 december[redigera | redigera wikitext]

Vintersolståndet inträffar den tid under året när solen står som lägst. På norra halvklotet händer det den 21 eller 22 december. Många av världens folk uppmärksammar händelsen. I Norden har man firat midvinterblot, en sed som med kristendomens intåg utvecklats till julen.

18–22 december[redigera | redigera wikitext]

Filmen Arn – Tempelriddaren är en av svensk films största satsningar någonsin. Med drygt 210 miljoner kronor i budget hoppas Svensk Filmindustri på en miljon biobesökare. Filmen bygger på Jan Guillous historiska romaner om tempelriddaren Arn Magnusson som utspelas under andra hälften av 1100-talet. Arn spelas av Joakim Nätterqvist och Cecilia av Sofia Helin. Efter måndagens världspremiär i Skara går filmen upp på 205 biografer på juldagen. Hösten 2008 är det premiär för ytterligare en film i serien.

17–18 december[redigera | redigera wikitext]

I takt med tiden är ett reportage som sändes av Sveriges Televisions magasin Uppdrag granskning den 5 december 2007. Programmet handlade om oegentligheter i kötthanteringen på flera ICA Maxi-butiker. Reportaget gjordes av Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson och Rune Bergström och sågs av 930 000 personer.

Uppdrag granskning hade fått tips om att ICA-butiker systematiskt märkte om utgången köttfärs. För att bevisa detta besökte de ICA Maxi-butikerna i Nacka, Botkyrka, Södertälje och Haninge och satte klisterlappar under paket med köttfärs precis innan butikerna skulle stänga.

14–17 december[redigera | redigera wikitext]

Julbord
Julbord

Julbord är benämning på den buffésmörgåsbord – med julmat som serveras i Sverige och Finland kring jul. Vad som serveras på ett julbord tenderar att skilja sig något åt beroende på landsdel och huruvida det serveras hemma eller på en restaurang. Vissa rätter förekommer dock i större omfattning än andra, exempel på dessa är julskinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, inlagd sill, gravad lax, vörtbröd och olika ostar.

13–14 december[redigera | redigera wikitext]

Luciafirande i en svensk kyrka
Luciafirande i en svensk kyrka

Lucia firas den 13 december till åminnelse av helgonet Lucia och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll Lucia samtidigt som vintersolståndetnorra halvklotet. Traditionen som den ter sig i Sverige har spritt sig till andra områden såsom finlandssvenska områden i Finland, som Åland, och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.

I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råkar se henne kommer hon att kasta aska i deras ögon, så att de blir blinda.

12–13 december[redigera | redigera wikitext]

Robert Pickton är en kanadensisk grisbonde som den 11 december 2007 dömdes till livstids fängelse, där han måste avtjäna minst 25 år, för mord på ett stort antal kvinnor som ägt rum under ett flertal år. Han tros vara den, i antal offer räknat, värste seriemördaren i Kanadas historia.

Den 22 februari 2002 arresterades Pickton och åtalades i januari 2006 för morden på 27 kvinnor. Han hävdade då själv att han var oskyldig. Hans bondgård jämnades med marken och marken grävdes upp och skiktades för att säkra bevis. Där har DNA-spår hittats från flera av de försvunna kvinnorna. Den 22 januari 2007 inleddes rättegången mot Pickton och han ska då ha erkänt sig skyldig till morden på 49 kvinnor.

10–12 december[redigera | redigera wikitext]

Nobelpriset delas den 10 december ut till pristagarna inom kategorierna fysik, kemi, medicin, litteratur, fred samt ekonomi. Alla pris utom fredspriset delas ut i konserthuset i Stockholm och efterföljs av en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus. Fredspriset delas ut i stadshuset i Oslo. Priset är en utmärkelse, som grundar sig på testamentet från Alfred Nobel där han stadfäste att en stiftelse skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna varje år skulle delas ut som pris åt de personer som under föregående år gjort mest nytta för mänskligheten.

7–10 december[redigera | redigera wikitext]

Salemmanifestationen eller Salemmarschen är en årlig manifestation som sedan år 2000 anordnats i Salem den 8 december på årsdagen av mordet på Daniel Wretström, även år 2007. Demonstrationen, som arrangeras av Salemfonden, har blivit den största återkommande politiska manifestationen av nynazisterna och har blivit betydligt större än de demonstrationer som brukar hållas den 30 november inne i centrala Stockholm.

6–7 december[redigera | redigera wikitext]

Den 6 december 2007 har Republiken Finland funnits i 90 år. Finland utropades som en självständig republik (från Ryssland) 6 december 1917, efter oktoberrevolutionen. Självständigheten ratificerades av den ryska bolsjevikregeringen 31 december samma år. Den 4 januari 1918 godkändes självständigheten även av parlamentet, och därmed vågade övriga länder också ratificera självständigheten.

Den 6 december är därför Finlands nationaldag.

4–6 december[redigera | redigera wikitext]

Chanukka (av hebreiskans חנוכה eller חנכה ḥănukkā) är den judiska högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tebet – det vill säga vid nymåne i november eller december.

Chanukka firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under mackabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna. Enligt traditionen fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under. Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest.

Till chanukka hör, synnerligen bland ashkenaziska judar, en traditionell leksak i form av en snurra, dreidl (mod. hebreiska sevivon), och maträtter av mjölk och/eller friterade i olja. Man äter också karp, en tradition som förekommer även i östeuropa till julen.

3–4 december[redigera | redigera wikitext]

Venezuelas president Hugo Chávez drabbades av ett bakslag när han med knapp marginal förlorade folkomröstningen den 2 december 2007 om förändringar av landets grundlag. Detta är första gången Chávez har förlorat ett val sedan han kom till makten 1999. Chávez, som är militär, ledde 1992 en misslyckad statskupp, valdes i december 1998 till president och omvaldes år 2000 och 2006. Hans tid som president har medfört stora omvälvningar i Venezuelas politik.

2–3 december[redigera | redigera wikitext]

Rysslands flagga
Rysslands flagga

I Ryssland hålls den 2 december 2007 val till parlamentets underhus duman. Politiken i Ryssland domineras av president Vladimir Putin, som i detta val kandiderar för partiet Enade Ryssland. Ryssland är världens till ytan största land och var tidigare den största republiken i Sovjetunionen.

November 2007[redigera | redigera wikitext]

28 november-2 december[redigera | redigera wikitext]

Israel, med Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna
Israel, med Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna

Efter toppmötet den 27 november i Annapolis planeras nya förhandlingar om en lösning på Israel-Palestina-konflikten, de motsättningar mellan Israel och den palestinska befolkningen som finns sedan Israels grundande år 1948. Innan dess förekom en konflikt mellan palestinierna och den sionistiska rörelsen som arbetade för en judisk stat sedan sent 1800-tal. Israel-Palestina-konflikten är en av huvudfrågorna inom Mellanösternkonflikten.

24-28 november[redigera | redigera wikitext]

Kevin Rudd
Kevin Rudd

Partiledaren för Australiens arbetarparti, Kevin Rudd, antas bli Australiens 26:e premiärminister efter att arbetarpartiet utropats som vinnare av parlamentsvalet som hölls 24 november 2007. Han efterträder då premiärminister John Howard, som är ledare för Australiens liberala parti, ett av partierna i den förlorande borgerliga regeringskoalitionen.


M/S Explorer, tidigare Lindblad Explorer och Society Explorer, är ett fartyg som 23 november 2007 förliste efter att ha kolliderat med ett isberg i vattnen utanför ön Graham Island söder om Sydshetlandsöarna i Antarktis. Fartygets passagerare och besättning evakuerades.

Fartyget byggdes 1969 på Nystads varv i Finland och har tidigare ägts av de svenska rederierna Salénrederierna AB och Svenska Amerika Linjen.

22–24 november[redigera | redigera wikitext]

Thanksgiving är en högtid med religiösa förtecken som främst förknippas med amerikansk kultur. I USA firas högtiden den fjärde torsdagen i november, i Kanada den andra måndagen i oktober, den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen.

Traditionen säger att en grupp engelska puritanska pilgrimer utvandrade till USA efter förföljelser i hemlandet. De färdades med skeppet Mayflower från Plymouth i England, och anlände i december 1620 till det nuvarande USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära som bland annat innehöll vilda ankor och gäss.

Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid och innebär i USA en fyra dagars helg och i Kanada en tre dagars helg.

18–22 november[redigera | redigera wikitext]

Cyklonen Sidr är en cyklon som har orsakat stora skador och evakueringar i Bangladesh - över 3100 personer har dödats. På morgonen den 15 november uppmättes vindstyrkor på 250 km/h med stormbyar på 305 km/h, vilket gjorde att cyklonen klassades som kategori 4 på Saffir–Simpson-orkanskalan. (mer...)

17–18 november[redigera | redigera wikitext]

Den 17 november spelar Sveriges herrlandslag i fotboll en EM-kval-match mot SpanienSantiago Bernabéu-stadion i Madrid. Det svenska herrfotbollslandslaget är ett av de mest populära landslagen i Sverige med avancemang till EM-semfinalen 1992, ett VM-silver i Världsmästerskapet i fotboll 1958 samt två VM-brons 1950 och 1994. (mer ...)

16–17 november[redigera | redigera wikitext]

Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion, är en av virus orsakad akut mag- och tarminflammation, viral gastroenterit. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber. Efter inkubationstiden på 12-48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar och vanligen blir man fullt återställd.

Sjukdomen orsakas av ett flertal olika typer av virus och sjukdomsförloppet varierar något beroende på sort. I strikt bemärkelse rör det sig om calicivirus, med undergrupperna norovirus (Norwalk agent) och sapovirus. (mer ...)

15–16 november[redigera | redigera wikitext]

Benazir Bhutto
Benazir Bhutto

Pakistans regering släpper oppositionsledaren Benazir Bhutto ur sin husarrest. Hon var Pakistans premiärminister 19881990 och 19931996 och således den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land efter kolonialtiden. Sedan president Pervez Musharraf utlyst undantagstillstånd i november 2007 uttalade Bhutto sin opposition och planerade att organisera stora protester mot regeringen. Den 9 november 2007 sattes hon emellertid i husarrest.


14 november[redigera | redigera wikitext]

Den 13 november 2007 genomförde Danmark sitt 66:e folketingsval för att utse 179 ledamöter till Folketinget. Av drygt 4 miljoner röstberättigade röstade cirka 3,5 miljoner eller knappt 87%. Enligt preliminära resultat blir den sittande statsministern Anders Fogh Rasmussens parti Venstre störst med 46 mandat följt av Socialdemokraterne med partiledaren Helle Thorning-Schmidt på 45 mandat.

11–13 november[redigera | redigera wikitext]

En Bindeez-leksak
En Bindeez-leksak

Bindeez är namnet på en produkt som marknadsförs av det amerikanska företaget Moose Enterprise som en leksak riktad till barn. Produkten utnämdes 2007 till Australian Toy of the Year. Efter en incident där ett minderårigt barn svalt delar av dess innehåll har produkten dragits tillbaka från marknaden. Produkten innehåller ämnen som kan nyttjas som narkotika; kemikalierna ombildas nämligen efter intagande i kroppen till en GHB-liknande substans och ger liknande symptom som GHB.

10 november[redigera | redigera wikitext]

Benazir Bhutto
Benazir Bhutto

Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto släpps 10 november 2007 från den husarrest hon blivit försatt i dagen innan. Det var efter att presidenten, Musharraf, utlyst undantagstillstånd i landet 3 november 2007, som Bhutto protesterat och sagt sig ämna organisera stora protestdemonstrationer emot regeringen.

9 november[redigera | redigera wikitext]

Efter massdemonstrationer mot Georgiens president Micheil Saakasjvili har det utlysts undantagstillstånd i Georgien, men Saakasjvili har också gått med på oppositionens krav på att tidigarelägga det planerade presidentvalet. Micheil Saakasjvili, född 21 december 1967 i Tbilisi, är Georgiens president sedan 25 januari 2004, efter att den förre presidenten, Eduard Sjevardnadze, avgått i samband med Rosenrevolutionen.

8–9 november[redigera | redigera wikitext]

Álvaro Colom, född 15 juni 1951, är en politiker (Unidad Nacional de la Esperanza) och företagare från Guatemala. Han valdes till Guatemalas president i presidentvalets andra omgång 4 november 2007.

7–8 november[redigera | redigera wikitext]

Tusbys läge
Tusbys läge

Skottdramat på Jokelaskolan inträffade den 7 november 2007 då en av eleverna öppnade eld på Jokelaskolan i Tusby, Finland. Hittills har nio personer dött inklusive gärningsmannen. Flera har även skadats.

6–7 november[redigera | redigera wikitext]

Baghlanprovinsen
Baghlanprovinsen

Bombningarna vid Baghlans sockerfabrik 2007 inträffade den 6 november, 2007 när en bomb exploderade i den afghanska staden Baghlans centrum medan en delegation parlamentariker var på besök. En ceremoni hölls vid återöppnandet av en sockerfabrik. Fler än 80 personer har dödats eller skadats. Minst fem medlemmar i det afghanska parlamentet har dött av explosionen.

6 november[redigera | redigera wikitext]

Karta över slaget vid Lützen
Karta över slaget vid Lützen

Slaget vid Lützen utkämpades den 6 november 1632 vid Lützen i sydöstra Tyskland. Det var ett av de mest avgörande slagen under det Trettioåriga kriget. Den svenska positionen försvagades i och med att kung Gustav II Adolf dog och en ny fas av kriget inleddes.

4–6 november[redigera | redigera wikitext]

Pervez Musharraf 2004
Pervez Musharraf 2004

Pakistans president Pervez Musharraf utlyste på lördagen den 3 november 2007 undantagstillstånd. Han motiverade detta med den ökande islamistiska terrorismen. En alternativ förklaring är att Musharraf fruktade att Högsta domstolen skulle ogiltigförklara valet av honom som president, eftersom han fortfarande är överbefälhavare. Pervez Musharraf, född 1943 i nuvarande Indien, är en pakistansk yrkesmilitär och general. Musharraf ledde den 12 oktober 1999 en oblodig statskupp och tog över styret av landet från den demokratiskt valde premiärministern Nawaz Sharif. År 2001 utnämnde han sig själv till president, och lät sig sedan godkännas som president på ytterligare fem år i en mycket omstridd folkomröstning 2002. Musharraf samarbetar med den amerikanska regeringen i "Kriget mot terrorismen".

3–4 november[redigera | redigera wikitext]

På Alla helgons dag tänder många ljus vid sina anhörigas gravar.
På Alla helgons dag tänder många ljus vid sina anhörigas gravar.

Alla helgons dag är i Sverige en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober – 6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en "Alla (övriga) helgons dag" för dessa. En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt.

2 november[redigera | redigera wikitext]

Ulrica Schenström, född 30 juni 1972, var statssekreterare med ansvar för stab, inrikesplanering och kommunikation i statsrådsberedningen mellan 2006 och 2007.

Åren 1994–1996 var hon organisationssekreterare i Fria Moderata Studentförbundet. Strax efter valet 2002 blev hon presschef för moderaterna. Hon har allmänt räknats till den inre kretsen kring statsminster Fredrik Reinfeldt. Schenström avgick som statssekreterare den 1 november 2007 på egen begäran, efter att ha kritiserats för att ha varit på restaurang med TV 4-reportern Anders Pihlblad.

1 november[redigera | redigera wikitext]

Bombdåden i Madrid är mediers benämning på det attentat som genomfördes mitt under morgonens rusningstrafik, på flera pendeltåg vid tre olika stationer i Madrid, Spanien. Attentatet, som utfördes den 11 mars 2004, räknas som ett av de värsta attentat som ägt rum i Europa under fredstid.

Vid attentatet dödades 192 personer och drygt 2 000 skadades. Många av de drabbade var utlänningar och illegala invandrare, vilket försvårade identifieringsarbetet eftersom flera familjer var rädda att de skulle bli utvisade. Tre dagars landssorg utlystes i Spanien och de flesta europeiska länderna höll en tyst minut måndagen den 15 mars till minne av offren.

Den 31 oktober 2007 dömdes 28 personer som pekats ut som ansvariga, 7 friades och 21 fälldes. De strängaste straffen som utdelades var 40 000 år i fängelse. (mer...)

Oktober 2007[redigera | redigera wikitext]

31 oktober[redigera | redigera wikitext]

Dansk Folkeparti är ett av de politiska partier som ställer upp i valet till Danmarks folketing 13 november 2007. Partiet grundades 1995 av nuvarande partiledaren Pia Kjærsgaard, Poul Nødgaard, Ole Donner och Kristian Thulesen Dahl. Partiet är representerat i såväl Folketinget som Europaparlamentet. Vid valet till Folketinget 2001 blev man tredje största parti och har sedan dess varit regeringspartierna Venstres och Konservative Folkepartis stödparti. I valet 2005 gjorde partiet en mindre ökning till 13,2 procent av rösterna mot 12 procent i föregående val.


Cristina Fernández de Kirchner
Cristina Fernández de Kirchner

Cristina Fernández de Kirchner valdes till Argentinas president den 28 oktober och blir landets andra kvinnliga president efter Isabel Perón. Fernández föddes den 19 februari 1953 i La Plata, provinsen Buenos Aires. Hon är gift med Argentinas före detta president Néstor Kirchner och senator för provinsen Buenos Aires. Cristina Fernández studerade juridik vid universitetet i La Plata och är utbildad advokat.

30 oktober[redigera | redigera wikitext]

Världshälsoorganisationens flagga
Världshälsoorganisationens flagga

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar 29 oktober 2007 att de påbörjar en kampanj för att förmå världens länder att hålla sig med tillförlitlig folkbokföring. WHO uppskattar att nästan 40 procent av alla födslar ej registreras; det är mindre sannolikt att barn som inte registreras får sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda. Tillförlitlig befolkningsstatistik är också bland annat nödvändigt för WHO:s arbete.

29 oktober[redigera | redigera wikitext]

Jubel bland IFK Göteborgs spelare och fans
Jubel bland IFK Göteborgs spelare och fans

IFK Göteborg är en fotbollsklubb från Göteborg. Den 28 oktober 2007 vann de Allsvenskan i fotboll och har därmed tagit sitt 18:e SM-guld.

Augsburg Airways De Havilland Canada DHC-8-311Q Dash 8 D-BPAD
Augsburg Airways De Havilland Canada DHC-8-311Q Dash 8 D-BPAD

De Havilland Canada Dash 8, ofta kallad Dash 8, är en serie av tvåmotoriga medeldistansturboprop-flygplan som tillverkas av Bombardier Aerospace, som köpte DHC från Boeing 1992. Sedan 1996 har flygplanet varit känt som Q-Serien. Den 28 oktober 2007 meddelade SAS att alla SAS Dash 8-Q400 permanent ska tas ur trafik, efter att flera kraschlandningar har skett med flygplanet.

28 oktober[redigera | redigera wikitext]

När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme.
När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme.

Återgången till normaltid för 2007 skedde i Sverige 28 oktober klockan tre på morgonen (sommartid). När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme. Tidpunkten för växlingen varierar från land till land och är någonting man bör tänka på vid exempelvis utlandsresor. Inom EU har man dock enats om övergången så att den sker samtidigt.

26–27 oktober[redigera | redigera wikitext]

Mac OS X 10.5 "Leopard", den senaste versionen av operativsystemet Mac OS X, lanserades den 26 oktober 2007. Flera av nyheterna är redan kända, bland annat Time Machine som är ett program för säkerhetskopiering, samt att Leopard kommer att bli den första Mac OS X-versionen som i sin helhet är ett 64-bitars operativsystem. Dessutom ges stöd för virtuella skrivbord under namnet Spaces.

25 oktober[redigera | redigera wikitext]

Aung San Suu Kyi meddelas ha lämnat sin bostad efter fyra års husarrest. Hon ska ha av okänd ankledning förts till regeringens gästhus. Aung San Suu Kyi, som föddes 19 juni 1945 i Rangoon, är en burmesisk politiker. Hon har länge kämpat för demokrati i landet som styrs av en militärdiktatur, och har sedan 1989 i omgångar suttit i husarrest.

24 oktober[redigera | redigera wikitext]

Förenta Nationernas flagga
Förenta Nationernas flagga

FN-dagen är en temadag som firas den 24 oktober till minne av att FN:s permantenta medlemstater ratificerade FN-stadgan detta datum 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt.

23–24 oktober[redigera | redigera wikitext]

San Diego, 22 oktober 2007.
San Diego, 22 oktober 2007.

En serie stora skogsbränder i södra Kalifornien har lett till att över 500 000 människor har evakuerats och minst 1 300 hem och byggnader har förstörts, ytterligare 53 000 är direkt hotade. Bränderna har krävt två rapporterade dödsoffer, men många fler uppskattas vara skadade eller döda.

21–23 oktober[redigera | redigera wikitext]

Racerföraren Kimi Räikkönen blev 21 oktober 2007 världmästare i formel 1 (med Ferrari) efter att ha vunnit säsongens sista lopp, som kördes i Brasilien. Räikkönen, som föddes 1979 i Esbo i Finland, kom till formel 1 2001 och kom närmast från British Renault Series. Han debuterade i Sauber-stallet och imponerade med två fjärdeplatser sin första säsong. År 2002 ersatte Räikkönen Mika Häkkinen i McLaren och slutade på sjätte plats totalt med en andra plats i Frankrikes Grand Prix som bästa placering. Säsongen 2007 bytte Räikkönen stall till Ferrari-stalllet där han ersatte den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher, som dragit sig tillbaka.

21 oktober[redigera | redigera wikitext]

Polen håller parlementsval den 21 oktober. Landet är en demokratisk republik. Statschefen kallas President och väljs vid fria val på en period om fem år. Nuvarande president är Lech Kaczyński (föregående Alexander Kwaśniewski).

Polen har ett tvåkammarparlament som består av sejmen, som tillsätts genom proportionella val och har 460 ledamöter, och senaten, som tillsätts genom ett blockröstningssystem och har 100 senatorer. Sejmen har en femprocentsspärr, som dock inte gäller etniska partier. Den nuvarande polska grundlagen skrevs 1997.

Efter valet 2005 är det konservativa partiet Lag och Rättvisa i regeringsställning, men saknar egen majoritet. Bland övriga partier i parlamentet finns Medborgarplattformen (liberaler), Polska Familjernas Liga (konservativa), Demokratiska Vänsterförbundet (socialdemokrater), Polska Republikens Självförsvar (socialister) och Polska folkpartiet (centerparti).

19–20 oktober[redigera | redigera wikitext]

Europeiska unionens flagga.
Europeiska unionens flagga.

EU:s stats- och regeringschefer har enats vid toppmötet i Lissabon om ett nytt reformfördrag som ska ersätta det konstitutionella fördrag (EU-konstitutionen) som skrotades i och med att ratificeringsprocessen misslyckades i Frankrike och Nederländerna under 2005. Lissabonfördraget är tänkt att undertecknas av EU:s stats- och regeringschefer den 13 december 2007 och ratificeras under 2008, så att det kan träda i kraft före Europaparlamentsvalet 2009.

18–19 oktober[redigera | redigera wikitext]

Benazir Bhutto i Newark, Kalifornien den 28 september 2004.
Benazir Bhutto i Newark, Kalifornien den 28 september 2004.

Benazir Bhutto, Pakistans före detta premiärminister, återvänder till hemlandet den 18 oktober 2007 efter åtta år i exil. Bhutto, född 21 juni 1953 i Karachi, var Pakistans premiärminister 19881990 och 19931996 samt därmed den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land efter kolonialtiden.

Sedan 1999 har hon levt i exil i Storbritannien och Förenade arabemiraten, framförallt på grund av ett hotande korruptionsåtal i hemlandet. Under hösten 2007 slöt dock Bhutto en uppgörelse om maktdelning med Pakistans president Pervez Musharraf.

18 oktober[redigera | redigera wikitext]

Ericofon
Ericofon

Telefonaktiebolaget LM Ericsson är ett svenskt telekomföretag, grundat 1876 av L. M. Ericsson, som idag bland annat tillverkar mobiltelefoner i samarbetet Sony Ericsson. Företaget var år 2000 värderat till 1 800 miljarder svenska kronor, men värdet har efter IT-kraschen i början av årtiondet minskat kraftigt. Efter att kursen under den 16 oktober 2007 föll med 24% är marknadsvärdet 300 miljarder.

17 oktober[redigera | redigera wikitext]

Kinas kommunistiska partis fana
Kinas kommunistiska partis fana

Kinas kommunistiska parti håller sin 17:e partikongress med början 15 oktober 2007. Partiet har idag över 68 miljoner medlemmar (ungefär 4,7 procent av befolkningen) och är därmed det största politiska partiet i världen. Det tog makten efter ett inbördeskrig mot det nationalistiska Guomindang-partiet och utropade Folkrepubliken Kina 1949. Partiet har sedan dess haft makten i Fastlandskina, något som också försäkras i konstitutionen.

16 oktober[redigera | redigera wikitext]

Den s.k. Svampen, mötesplats på Stureplan.
Den s.k. Svampen, mötesplats på Stureplan.

Stureplansrättegången är ett rättsfall där två män, 21 och 26 år gamla, i massmedierna kallade Stureplansprofilerna, stått åtalade för grov våldtäkt mot en 19-årig kvinna i Stockholm. Den 16 oktober 2007 dömde Svea hovrätt männen till fyra års fängelse efter en tidigare friande dom från Stockholms tingsrätt.

15 oktober[redigera | redigera wikitext]

Leonid Hurwicz
Leonid Hurwicz

Leonid Hurwicz, född 21 augusti 1917 i Moskva, är professor inom nationalekonomi vid University of Minnesota, och tilldelas 2007 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillsammans med Eric Maskin och Roger Myerson. Hurwicz är internationellt känd för sin forskning inom ekonomisk teori, främst inom matematisk ekonomi och allokeringsmekanismer, det senare var det som han fick Nobelpris för.

14 oktober[redigera | redigera wikitext]

De tre ravinernas damm (kinesiska: 三峡大坝; pinyin: Sānxiá dàbà) är en vattenkraftsdamm i floden Changjiang (Långa floden) i sydvästra Kina på gränsen mellan Hubei och Chongqing. Dammen började byggas 1993 och när den färdigställs 2009 kommer den att vara världens största.

Dammen är döpt efter De tre ravinerna som floden flyter igenom, uppströms från dammen sett. Den är 2 309 meter lång och får en höjd av 185 meter. När dammen är klar kommer de 26 turbinerna att producera en niondel av Kinas elbehov (med en total effekt på 18 200 MW). Den 13 oktober meddelade den kinesiska regeringen att ytterligare fyra miljoner invånare ska omplaceras från områden kring dammen.

13 oktober[redigera | redigera wikitext]

Eid ul-Fitr äger i år rum den 12 eller 13 oktober. Den är den stora islamiska glädjefesten, även kallad bajram, som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden firas i upp till tre dagar och muslimerna blir här påminda om att de ska betala zakat till andra behövande muslimer.

12 oktober[redigera | redigera wikitext]

Al Gore
Al Gore

Albert Arnold "Al" Gore Jr., född 31 mars 1948, är en amerikansk politiker, affärsman och miljöaktivist. Han var USA:s vicepresident under Bill Clinton 1993–2001. Gore ställde upp i presidentvalet i USA 2000 men besegrades av George W. Bush i ett utdraget och omdiskuterat val. Han kommer att tilldelas Nobels fredspris år 2007 tillsammans med FN:s klimatpanel för sin aktivism mot global uppvärmning.

11 oktober[redigera | redigera wikitext]

Doris Lessing 2006
Doris Lessing 2006

Doris Lessing, född 22 oktober 1919 i Kermanshah, Iran, är en brittisk författare. Doris Lessing är en av de mest kända kvinnliga författarna någonsin, i paritet med Virginia Woolf och Selma Lagerlöf. Den 11 oktober 2007 meddelade Svenska Akademien att hon tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Lessing växte upp som barn i Sydrhodesia. Hon lämnade Afrika 1949 och bosatte sig i London, där hon gav ut sin första roman. Flera av Lessings tidiga verk utspelar sig i Afrika.

10 oktober[redigera | redigera wikitext]

Stockholm Open är en svensk tennistävling som ingår i herrarnas ATP-tour. Tävlingen har en herrsingel- och en herrdubbelklass och har spelats i Kungliga Tennishallen i Stockholm sedan 1969, med undantag för perioden 1989–1994, då tävlingen hölls i Globen. Stockholm Open har tillhört en av de största och nästan alla världsettor under tävlingens livslängd har spelat tävlingen.

Amerikanen John McEnroe och tysken Boris Becker har vunnit flest titlar, fem stycken. Årets upplaga spelas mellan den 6 och 14 oktober och innehåller ett högklassigt startfält. Tommy Haas och fjolårsegraren, tillika världssexan James Blake ställer upp.

Jättemagnetoresistans, GMR, är ett kvantfysikaliskt fenomen som uppstår i tunna lager av magnetiskt material, och skapar mätbara skillnader i resistans, elektriskt motstånd. GMR används för att läsa av små hårddiskar till bland annat mp3-spelare. Upptäckarna Albert Fert och Peter Grünberg har belönats med Nobelpriset i fysik 2007.

9 oktober[redigera | redigera wikitext]

Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet meddelar 8 oktober 2007 att Nobelpriset i fysiologi eller medicin för 2007 kommer att tillfalla amerikanerna Mario R. Capecchi och Oliver Smithies samt britten sir Martin J. Evans "för deras upptäckter av 'principer för att introducera specifika förändringar av gener i möss med användning av embryonala stamceller'".

7–8 oktober[redigera | redigera wikitext]

Giant Diablo är en svensk travhäst som 6 oktober 2007 sätter nytt världsrekord med tiden 1 minut och 8,5 sekunder på distansen 1 609 meter på travbanan The Red Mile i Lexington i Kentucky. I sulkyn sitter travkusken Johan Untersteiner.

5–7 oktober[redigera | redigera wikitext]

Marion Jones vid invigningen av Pentagon Athletic Center 2004
Marion Jones vid invigningen av Pentagon Athletic Center 2004

Marion Jones är en amerikansk friidrottare som tävlar på sprintdistanserna och i längdhopp. Hon har ett flertal vm-medaljer och tog fem medaljer (tre guld och två brons) vid Olympiska sommarspelen 2000. Den 4 oktober 2007 erkänner Jones att hon tog anabola steroider (THG) under två år från 1999 och var dopad under OS i Sydney år 2000.

4–5 oktober[redigera | redigera wikitext]

Carnegie Investment Bank AB är en oberoende nordisk investmentbank med säte i Stockholm. Ursprungligen grundades företaget som ett handelshus och bryggeri i Göteborg 1803 av skotten David Carnegie. Under maj 2007 började en omfattande optionsskandal i Carnegie nystas upp. Bolaget hade under perioden 20052007 kraftigt övervärderat sina innehav och resultat, vilket ledde till att 175 miljoner kronor för mycket betalades ut i bonus till de anställda. Den 28 september tilldelar Finansinspektionen (FI) Carnegie en varning och företaget tilldöms att betala den högsta möjliga straffavgiften, 50 miljoner kronor.

2–3 oktober[redigera | redigera wikitext]

Julia Tymosjenko gav sig in i den ukrainska politiken 1997 men fick sitt genombrott som affischnamn för den orangea revolutionen 2004. President Viktor Jusjtjenko utsåg henne till premiärminister men samarbetet bröt samman efter ett halvår. Den 1 oktober utropade sig Tymosjenko som segrare i söndagens parlamentsval där hennes parti Bjut fick 32 procent av rösterna. Under valkampanjen har hon lovat att fördubbla pensionerna och att riva upp tidigare beslut om privatiseringar.

September 2007[redigera | redigera wikitext]

30 september–1 oktober[redigera | redigera wikitext]

Dam-VM i fotboll 2007 spelades i Folkrepubliken Kina 10-30 september 2007. VM 2003 skulle ha spelats i just Folkrepubliken Kina men då satte sjukdomen SARS stopp för detta. VM 2007 blev första gången som det delades ut prispengar i ett dammästerskap i fotboll. Turneringen vanns av Tyskland.

28–30 september[redigera | redigera wikitext]

Munkar i protesttåg den 24 september 2007
Munkar i protesttåg den 24 september 2007

Protesterna i Burma 2007 är en våg av protester mot militärjuntan State Peace and Development Council i Burma. I spetsen för demonstrationerna, som är de största i landet på nästan tjugo år, har landets buddhistiska munkar och nunnor gått. Under natten till den 27 september genomförde militären razzior i kloster i Rangoon och grep flera munkar.

27–28 september[redigera | redigera wikitext]

Bok- & Biblioteksmässan arrangeras årligen i Göteborg av Bok & Bibliotek i Norden AB. Mässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Årets bokmässa, som går av stapeln 27 september30 september, kommer att ha Estland i fokus som tema.

27 september[redigera | redigera wikitext]

Den 26 september släpptes TV-spelet Halo 3 , som är uppföljaren till Halo 2 från Bungie. Microsoft har tidigare använt Halo som dragplåster till deras spelkonsol Xbox, särskilt det första Halo-spelet som lanserades samtidigt som Xboxen.

26 september[redigera | redigera wikitext]

Yasuo Fukuda, född 16 juli 1936, svors in formellt som Japans premiärminister av kejsar Akihito den 26 september 2007, efter att ha valts av underhuset dagen innan. Han är partiledare för Liberaldemokratiska partiet (LDP) från den 23 september, då han efterträdde till Shinzo Abe, som just hade avgått som partiledare och premiärminister. Fukuda är son till den tidigare premiärministern Takeo Fukuda.

24–26 september[redigera | redigera wikitext]

Oktoberfest
Oktoberfest

Oktoberfest är en stor ölfestival, som hålls i slutet av september varje år i München i Bayern, Tyskland. Den första oktoberfesten hölls år 1810, och numera anses Oktoberfest vara den största folkfesten i världen. Festligheterna pågår under 16 dagar före den första söndagen i oktober på ett område som heter "Theresienwiese". Med anledning av festen bryggs ett särskilt Oktoberfestöl. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer mellan tre och tiotusen gäster och tar upp till två månader att resa.

21–24 september[redigera | redigera wikitext]

Den svenske filmskaparen Roy Anderssons senaste film Du levande har svensk biopremiär den 21 september 2007. Roy Andersson fick sitt genombrott 1970, med sin första långfilm En kärlekshistoria, som blev både en kritiker- och publiksuccé. Hans nästa film Giliap från 1975 fick ett mycket sämre mottagande, vilket fick Andersson att dra sig tillbaka från långfilmen och under de följande 25 åren ägna sig åt att regissera reklamfilm. År 2000 kom hans nästa långfilm Sånger från andra våningen, som blev hyllad och prisbelönt.

19–21 september[redigera | redigera wikitext]

Gallehushornen
Gallehushornen

Gallehushornen är två horn i guld från järnåldern som hittades i Danmark på 1600- och 1700-talen. De har daterats till första halvan av 400-talet. De pryddes med reliefer med motiv som kan ha hämtats från nu bortglömda myter samt en runinskrift med en signatur. De två hornen förvarades i det danska riksarkivet men stals därifrån 1802 av en guldsmed och smältes ned. Baserat på teckningar tillverkades dock två kopior. Dessa kopior blev stulna från danska Nationalmuseet 17 september 2007, men har återfunnits.

18–19 september[redigera | redigera wikitext]

Folsyra
Folsyra

Folsyra, kallades förr även vitamin B9, är ett vattenlösligt vitamin. Livsmedelsverkets styrelse beslutade 17 september 2007 att utdela kostnadsfri folsyratillskott till kvinnor i fertil ålder samt att informera dessa om nyttan med detta.

Folsyra är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod (de röda blodkropparna) ska bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning. Brist på folsyra hos en gravid kvinna kan resultera i svåra missbildningar på fostret, så kallade neuralrörsdefekter, där fostret kan få hål i ryggen rakt in i ryggmärgen, alternativt kan hjärnan växa vid sidan av huvudet.

16–17 september[redigera | redigera wikitext]

Greklands flagga
Greklands flagga

Grekland håller parlamentsval den 16 september 2007. Den nuvarande regeringen, ledd av premiärminister Kostas Karamanlis från partiet Ny demokrati, utmanas av det största oppositionspartiet PASOK med partiledaren Giorgos Papandreou. Sommarens förödande skogsbränder har blivit en viktig valfråga.

13–16 september[redigera | redigera wikitext]

Shinzo Abe
Shinzo Abe

Den 12 september 2007 tillkännagav Japans premiärminister Shinzo Abe att han planerar att avgå. Shinzo Abe, född 21 september 1954 i Nagano, har varit premiärminister sedan 26 september 2006, då han efterträdde Junichiro Koizumi. Han blev därmed Japans yngste premiärminister någonsin.

Hans politik har kretsat kring att stärka Japans militära styrka, något som USA har låtit omöjliggöra sedan andra världskriget.

12 september[redigera | redigera wikitext]

Helikopter BO105
Helikopter BO105

Fyra personer omkom utanför Växjö på tisdagen när två arméhelikoptrar av typ Bölkow Bo 105 kolliderade. Helikoptrarna var stationerade vid Helikopterflottiljen i Ronneby. Modellen utvecklades ursprungligen av den tyska helikoptertillverkaren Bölkow och köptes in till svenska armén för att bekämpa fientliga pansarfordon. Numera används de dock för transporter.

11 september[redigera | redigera wikitext]

11 september
11 september

11 september-attackerna var en serie terrorattacker utförda mot USA den 11 september 2001. Självmordsattackerna utfördes av 19 personer med kopplingar till Usama bin Ladin och al-Qaida. Personerna kapade fyra amerikanska passagerarflygplan; två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde kraschade på ett fält i Pennsylvania. Totalt dödades 2 986 människor i attackerna.

9–10 september[redigera | redigera wikitext]

Guatemalas invånare väljer ny president 9 september 2007. Det antas vara jämnt emellan de två huvudkandidaterna, den förutvarande generalen Otto Pérez Molina (Partido Patriota, Patriotpartiet) och favoriten Álvaro Colom (socialdemokrat). Om ingen av kandidaterna får fler än hälften av de avlagda rösterna kommer en andra valomgång att hållas 4 november 2007 för att slutligen utse en efterträdare till den nuvarande presidenten, Óscar Berger Perdomo.

8 september[redigera | redigera wikitext]

Världsmästerskapet i rugby 2007 som hålls bland annat i Frankrike påbörjas. 20 lag spelar 48 matcher över 44 dagar. 42 matcher kommer att spelas i Frankrike, fyra matcher i Cardiff, Wales, och två matcher i Edinburgh, Skottland. Finalen spelas den 20 oktober, och segraren erhåller Webb Ellis-pokalen.

7 september[redigera | redigera wikitext]

När Jan Björklund idag väljs till partiledare för Folkpartiet liberalerna är det efter en lång karriär inom partiet. Tidigare har han varit majorSvea livgarde. Björklunds intresse för skolfrågor ledde till hans utnämning till skolminister 2006. Björklund är känd som kritiker av det han kallar "flumskola" och han anser att Sverige bör bli medlem av NATO.

6–7 september[redigera | redigera wikitext]

Luciano Pavarotti, född 12 oktober 1935 i Modena, Emilia-Romagna, Italien, död 6 september 2007 i Modena, var en italiensk operasångare (tenor). Under 1960-talet blev han en världsberömd tenor, för sina tolkningar av de stora klassiska tenorrollerna, och befäste sin ställning under de följande årtiondena. 1990 blev han känd även utanför operans traditionella lyssnarkrets, genom konstellationen De tre tenorerna tillsammans med Plácido Domingo och José Carreras.

6 september[redigera | redigera wikitext]

Lekande barn
Lekande barn

Vårdnadsbidrag är ett ekonomiskt bidrag till föräldrar till småbarn. I Sverige har frågan om införande av vårdnadsbidrag drivits av de borgerliga partierna. Regeringen Bildt införde vårdnadsbidrag 1994 men detta avskaffades senare av socialdemokraterna. Flera kommuner har försökt införa kommunala vårdnadsbidrag men detta har Regeringsrätten bedömt som lagvidrigt. Från den 1 juli 2008 kan kommuner välja att införa vårdnadsbidrag på upp till 3 000 kronor i månaden.

5 september[redigera | redigera wikitext]

Mikael Odenberg
Mikael Odenberg

Mikael Odenberg är en svensk moderat politiker som suttit i Sveriges riksdag sedan 1991 och varit försvarsminister i regeringen Reinfeldt sedan 2006. Den 5 september 2007 avgår han på grund av de nedskärningar regeringen har beslutat för försvaret. Samtidigt lämnar han sin riksdagsplats.

Orkanen Felix (4 september 2007)
Orkanen Felix (4 september 2007)

Orkanen Felix är den sjätte namngivna tropiska cyklonen och den andra orkanen i den atlantiska orkansäsongen 2007. Ovädret väntas nu röra sig upp genom Centralamerika. Visserligen kommer vindarna att mattas när den väl är inne över land med risken för svåra översvämningar i inlandet anses vara mycket stor då regnmängder upp till 500 millimeter väntas.

4 september[redigera | redigera wikitext]

Högertrafikomläggningen kallas den omläggning till högertrafik som skedde i Sverige klockan 05:00 söndagen den 3 september 1967. Denna dag har också kallats Dagen H. Förändringen innebar att bilisterna istället för att köra på vänster sida av vägen skulle köra på höger sida.

2–4 september[redigera | redigera wikitext]

Sydkoreanska gisslandramat i Afghanistan 2007 var ett gisslandrama i Afghanistan som började den 19 juli 2007. Gisslan bestod av 23 protestantiska sydkoreaner som arbetade som missionärer och biståndsarbetare i det krigshärjade Afghanistan. Gisslantagarna är talibanerna. Två i gisslan dödades inledningsvis, 28 augusti kom gisslantagarna överens med Sydkoreas regering om att släppa resten av gisslan. Den 30 augusti 2007 hade alla kvarvarande i gisslan frigivits.

Augusti 2007[redigera | redigera wikitext]

29 augusti–2 september[redigera | redigera wikitext]

Abdullah Gül
Abdullah Gül

Abdullah Gül, född 29 oktober 1950 i Kayseri, är en turkisk politiker tillhörande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Gül blev Turkiets president 28 augusti 2007, och blev då landets första statschef med islamisk bakgrund, sedan Kemal Atatürk grundade den sekulära staten Turkiet.

25 augusti–29 augusti[redigera | redigera wikitext]

Världsmästerskapen i friidrott 2007 arrangeras i staden Osaka i Japan mellan den 24 augusti och den 2 september i år. Mästerskapet arrangeras av IAAF och är det elfte i ordningen. Det är ett av världens största idrottsevenemang med runt 3 200 deltagare från 212 länder. Detta blir andra gången som Japan står som arrangör av ett världsmästerskap; den första gången var 1991 i Tokyo.

18 augusti–25 augusti[redigera | redigera wikitext]

Dean sedd ifrån den internationella rymdstationen
Dean sedd ifrån den internationella rymdstationen

Orkanen Dean är den fjärde namngivna stormen, den tredje tropoiska cyklonen, den första orkanen och den första större orkanen i den Atlantiska orkansäsongen 2007, coh den mest intensiva i Atlanten sedan Orkanen Wilma år 2005.

16 augusti–18 augusti[redigera | redigera wikitext]

Öppnad surströmmingsburk med ofiléade strömmingar i saltlake.
Öppnad surströmmingsburk med ofiléade strömmingar i saltlake.

Surströmming kallas strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabildande bakterier bildar syra ur enkla sockerarter i fisken. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Påståendet att fisken är rutten är en fördom.

16 augusti[redigera | redigera wikitext]

Elvis Presley i filmen Jailhouse Rock
Elvis Presley i filmen Jailhouse Rock

30 år efter sin död är rockmusikern Elvis Presley fortfarande en av världens bäst säljande artister. Presleys album och singlar uppskattas ha sålts i över 500 miljoner exemplar. Presley, uppväxt i Memphis, Tennessee, slog igenom 1954 med That's Alright, inspelad på Sun Studio. Presley medverkade också i en rad filmer, exempelvis Jailhouse Rock och Viva Las Vegas.

14–16 augusti[redigera | redigera wikitext]

Läktarbild från Camp de Mestalla.
Läktarbild från Camp de Mestalla.

Valencia CF är en spansk fotbollsklubb från staden Valencia, där laget går under smeknamnet los Ché. Sina hemmamatcher spelar man på stadion Camp de Mestalla, som har en kapacitet på cirka 55 000 åskådare. Valencia är ett av de tre "större" lagen i La Liga och är nästan alltid med i titelkampen när säsongen börjar lida mot sitt slut. Laget har varit finalister Uefa Champions League 2000 och 2001, dock utan någon vinst. Säsongen 2006/2007 av La Liga slutade man på en fjärde plats vilket innebär kval till Champions League där man möter svenska IF Elfsborg.

14 augusti[redigera | redigera wikitext]

Ett tidigare möte mellan Djurgården och Hammarby på Råsunda.
Ett tidigare möte mellan Djurgården och Hammarby på Råsunda.

Djurgårdens IF Fotboll, som bildades den 12 mars 1891, leder fotbollsallsvenskan efter att ha besegrat Hammarby IFRåsunda den 13 augusti 2007. I andra fall har man Stockholms Stadion som hemmaarena. Laget har vunnit 11 SM-guld och Svenska cupen 4 gånger. Djurgården kallas även för Djurgår'n, DIF, Järnkaminerna eller Blåränderna beroende på sammanhang.

10–14 augusti[redigera | redigera wikitext]

Flodkräfta
Flodkräfta

Flodkräftan (Astacus astacus) är ett av Europas största kräftdjur, och kan bli upp till 18 centimeter lång och väga 350 gram. Flodkräftan förekommer i sötvatten. Den flyttar sig vanligtvis gående, men för att undkomma fiender kan den snabbt simma baklänges genom slag med sin kraftiga stjärt, men bara korta sträckor. Flodkräftan är allätare, och äter också as. Den är företrädesvis skymnings- och nattaktiv. I Sverige är flodkräftan starkt hotad av kräftpesten. Den andra onsdagen i augusti har förr varit kräftpremiär, det vill säga inledning av kräftfiskesäsongen.

9–10 augusti[redigera | redigera wikitext]

Emblem för STS-118
Emblem för STS-118

STS-118 är en rymdfärd som genomförs av den amerikanska rymdfärjan Endeavour mellan 8 augusti och 19 augusti 2007. Eventuellt kan uppdraget förlängas till den 22 augusti. Uppdraget är Endeavours första sedan december 2002 och har som mål att leverera och montera fackverksdel S5 till den Internationella rymdstationen, leverera mat, kläder, utrustning och vetenskapliga expriment samt återföra sopor och annat som inte längre behövs till jorden. Man kommer även att utföra underhåll samt byta skadad utrustning.

8–9 augusti[redigera | redigera wikitext]

Barry Lamar Bonds (född 24 juli 1964 i Riverside, Kalifornien) spelar som vänster outfielder för San Francisco Giants. Bonds spelade för Pittsburgh Pirates 1986-1992 och har sedan dess spelat för Giants. Hans pappa Bobby Bonds var också professionell basebollspelare i MLB 1968-1981, främst med San Francisco Giants. En annan legend inom basebollen, Willie Mays, är för övrigt hans gudfar.

Slog, den 7 augusti, Hank Aarons legendariska rekord i home runs genom att göra sin 756:e i en match mot Washington Nationals.

4 augusti–8 augusti[redigera | redigera wikitext]

Mississippi River bridge
Mississippi River bridge

I-35 Mississippi River bridge, officiellt namn Bro 9340, var en åttafilig motorväg i Minneapolis, Minnesota som gick över Mississippifloden. Den var 581 meter lång och 33 meter bredd. Under motorvägen fanns tågspår. Bron rasade den 1 augusti 2007 och orsakade flera dödsfall.

3 augusti–4 augusti[redigera | redigera wikitext]

Koncept bild av Phoenix
Koncept bild av Phoenix

Phoenix är en amerikansk-kanadensisk robot som ska landa på Mars. Phoenix har med sig instrument för att kunna leta efter mikrobiologiskt liv på Mars, och för att leta vatten. Man planerar att skjuta upp Phoenix den 4 augusti, 2007, och landa på Mars i maj 2008. Phoenix kommeer att landa i de vattenis-rika områderna kring nordpolen och kommer att använda dess robotarm för gräva i den arktiska terängen.

2 augusti–3 augusti[redigera | redigera wikitext]

Talibaner (taliban är en pashtunsk pluralform av arabiskans طالبان, ṭālib, "den som söker") är en politisk-religiös islamistisk rörelse, som regerade i Afghanistan 1996-2001. Talibanerna är en i huvudsak pashtunsk organisation som tillhör deobandirörelsen, en rörelse inom sunnitisk islam, och som framhåller fromhet, allvar och familj.

Talibanerna understöddes länge av regeringen i grannlandet Pakistan, men förlorade detta stöd då Afghanistan invaderades av USA som en följd av attentaten i New York den 11 september 2001. I juli 2007 togs 22 personer från Sydkorea och två tyska ingenjörer som gisslan av talibaniska militärer. Av dessa gisslan dödades hittills 3 personer.

Juli 2007[redigera | redigera wikitext]

30 juli–2 augusti[redigera | redigera wikitext]

Ingmar Bergman under produktionen av Smultronstället
Ingmar Bergman under produktionen av Smultronstället

Ingmar Bergman, född 14 juli 1918 i Uppsala, död 30 juli 2007 på Fårö, var en svensk film- och teaterregissör, manusförfattare och författare. Bergmans filmer handlar oftast om existentiella frågor, dödlighet och tro. Sedan början av sextiotalet (med avbrott för en tid i Tyskland) var Bergman bosatt på Fårö, där han också spelade in några av sina filmer.

Bergman skrev huvuddelen av sina manus själv; ofta tog det månader eller år från idé till att han började skriva. Några av hans tidigare filmer baserades på teaterstycken eller andra texter, för att det var enklast. Under sin karriär lät han manus bli friare och friare; från att till en början varit konstruerad ner till minsta detalj lät Bergman ofta skådespelarna improvisera dialogen i sina senare filmer.

28 juli–30 juli[redigera | redigera wikitext]

Pratibha Patil
Pratibha Patil

Pratibha Patil, född 19 december 1934, en jurist och ämbetsman, tillträdde 25 juli 2007 som Indiens första kvinnliga president.

Patil studerade juridik i Bombay innan hon 1962 invaldes i delstatsförsamlingen i Maharashtra för Kongresspartiet. 1986 invaldes hon istället i Rajya Sabha, där hon fram till 1988 fungerade som vice talman. Vid valet till Lok Sabha 1991 kandiderade hon och vann i valkretsen Amravati. Efter förlustvalet 1996 utnämndes hon till guvernör i delstaten Rajasthan. Den 19 juli 2007 valdes hon till Indiens president.

26 juli–28 juli[redigera | redigera wikitext]

Lars Forssell, född 14 januari 1928 i Stockholm, död 26 juli 2007, var en svensk författare och ledamot av Svenska Akademien sedan 1971 (stol nr 4). Forssell var en mångsidig författare som var verksam i många genrer, till exempel poesi, dramatik, visor, barnböcker och översättningar.

Hans diktsamlingar gav honom en plats i Svenska Akademien 1971, men hans sångtexter gjorde honom allmänt känd. På 1970-talet var han verksam både som poet och som schlagertextförfattare och han skrev texten till Sommaren som aldrig säger nej som vann den svenska uttagingen till Eurovisionsschlagerfestivalen 1973 och 1980 skapade han en show till Lill-Babs. Forssell fick lite av nationalpoet-stämpel när han 1999 på beställning av Riksdagen skrev en kantat om svenskheten och "de långa nätternas och de stora avståndens språk".

24 juli–26 juli[redigera | redigera wikitext]

Spansk skogssnigel
Spansk skogssnigel

Spansk skogssnigel, (Arion lusitanicus) även kallad mördarsnigel, är en art i familjen skogssniglar (Arionidae).

Mördarsnigeln är ungefär lika stor som den i Sverige vanliga arten svart skogssnigel och har en oftast smutsigt rödbrun färg. Snigeln lever på kadaver samt döda och levande växter. Snigeln kan uppträda i stora mängder vilket har gjort den till ett gissel i trädgårdar. Namnet mördarsnigel kommer dock inte av detta, utan av det faktum att den äter sina döda artfränder och även svagare individer.

21 juli–24 juli[redigera | redigera wikitext]

Turkiets flagga
Turkiets flagga

Turkiet är ett land som ligger i sydvästra Asien och i sydöstra Europa. Turkiet var före republikens grundande 1923 den centrala delen av det Osmanska riket.

Turkiet är en sekulär parlamentarisk republik. Den nuvarande konstitutionen skrevs den 7 november 1982 efter en tid av militärdiktatur. Militären har en inofficiell roll i Turkiets politik och har en del att säga till om. Nuvarande regeringsparti är Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Nyval till parlamentet kommer att hållas den 22 juli.

20 juli–21 juli[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter och dödsrelikerna (Harry Potter and the The Deathly Hallows) är den sjunde och avslutande boken i Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Den engelskspråkiga utgåvan kom ut den 21 juli 2007 och den svenskspråkiga ska komma ut den 21 november 2007. Titeln offentliggjordes genom en speciell "hänga gubbe"-funktion på författarens webbplats 21 december 2006.

17 juli–20 juli[redigera | redigera wikitext]

Tour de France 2007
Tour de France 2007

Tour de France 2007 är den 94:e upplagan av tävlingen. Loppet startade i London den 7 juli och avslutas traditionsenligt i Paris den 29 juli. Det är tredje gången Tour de France besöker England. Tidigare har man varit där 1974 och 1994. Man kommer även att besöka Belgien och Spanien.

Liksom 2006 finns inget tempolopp för lag. Ingen av de cyklister som tidigare har vunnit tävlingen deltar 2007. Som möjliga favoriter räknas spanjoren Alejandro Valverde, tysken Andreas Klöden och dansken Michael Rasmussen.

15 juli–17 juli[redigera | redigera wikitext]

The Wizard Express
The Wizard Express

Harry Potter är en serie fantasyromaner av författaren J. K. Rowling, som började ges ut 1997 och som kommer att avslutas med en sjunde bok, Harry Potter och Dödsrelikerna, vilken utkommer den 21 juli 2007. Böckerna har gjort en ojämförlig succé med översättningar till 63 språk och försäljningssiffror på 300 miljoner exemplar i hela världen. Efter framgången har böckerna också filmatiserats, med början 2001, med Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter.

14 juli–15 juli[redigera | redigera wikitext]

Tjurrusning i Pamplona
Tjurrusning i Pamplona

Tjurrusning, folknöje i flera hispaniska länder, bestående i att ett större antal människor på trånga stadsgator söker undfly framrusande tjurar. Staden Pamplona är världsberömd för sina julifestligheter Los Sanfermines med tjurarna som höjdpunkt. Det som gör dessa festligheter så speciella är momentet där tjurarna rusas från hagen till tjurfäktningsarenan. Det som händer är att tjurarna släpps fria på gatorna och publiken lockar dem att springa genom staden fram till arenan.

13 juli–14 juli[redigera | redigera wikitext]

Tero Pitkämäki under tävling i Helsingfors
Tero Pitkämäki under tävling i Helsingfors

Golden League är en serie friidrottstävlingar som samlar stora delar av världseliten. De idrottare som vinner samma gren i alla tävlingarna delar på en jackpott bestående av guldtackor värda en miljon USA-dollar. Golden League-galor hålls i Oslo, Paris, Rom, Zürich, Bryssel och Berlin. Efter två deltävlingar 2007 har Sanya Richards, Michelle Perry, Jelena Isinbajeva och Tero Pitkämäki alltjämt chansen att vinna jackpotten.

12 juli–13 juli[redigera | redigera wikitext]

Almedalen i Visby
Almedalen i Visby

Almedalsveckan genomförs den första hela veckan i juli i VisbyGotland. Företrädare för de politiska partierna samlas och diskuterar politik. Intresseorganisationer och företag arrangerar också seminarier under veckan. Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme varje sommar höll i parken Almedalen i Visby. 1981 var första gången som samtliga partiledare fanns på plats.

11 juli–12 juli[redigera | redigera wikitext]

Boeing 787 - Dreamliner är Boeings nya projekt där man skall bygga ett mer bränslesnålt flygplan som skall flyga i 0,85 mach. Planet planeras att flyga för första gången under 2008. Man strävar att nå lägre bränsleförbrukning genom att använda kolfiber istället för aluminium och använda den senaste motortekniken. Cockpiten är ytterst modern och har oanade bekvämligheter. För att minska miljöpåverkan och vikten är bromssystemet elektroniskt i stället för hydrauliskt. Motorerna byggs av Rolls-Royce och General Electric. Boeing har förbeställt motorer för 25 år framåt. Det kommer att kosta runt 40 miljarder dollar.

10 juli–11 juli[redigera | redigera wikitext]

Världens sju nya underverk är en modern, alternativ förteckning till antikens sju underverk som röstats fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken är att alla de gamla underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda. Den privata Schweiz-baserade organisationen New 7 wonders of the world organiserade en omröstning på sin webbplats där vem som helst kunde delta. 77 byggnadsverk världen över röstades fram och utifrån dessa valdes 21 finalister ut av juryn. Av dessa 21 röstades sju stycken fram och presenterades 7 juli 2007 på en internationell gala i Lissabon.