Nordcypern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Flagga Statsvapen
Valspråkinget
Huvudstad
(och största stad)
Nicosia
Officiella språk turkiska
Statsskick republik
 -  president Derviş Eroğlu
 -  regeringschef İrsen Küçük
Självständighet från Cypern 
 -  Deklarerad 15 november 1983 
 -  Erkänd Endast erkänd av Turkiet och Nakhitjevan 
Area
 -  Totalt 3 355 km² (-)
 -  Vatten (%) försumbart
Befolkning
 -   års uppskattning 208 866 (2 001) (-)
 -  Befolkningstäthet Fel i uttryck: Oväntat tal/km² (-)
BNP (PPP) 2003 års beräkning
 -  Totalt US$1 099,3 milj (-)
 -  Per capita US$5 263 
Valuta Turkiska lira (TRL)
Tidszon UTC+2
Topografi
 -  Högsta punkt Selvili Tepe, 1 024 m ö.h.
Nationaldag 15 november
Landsnummer 90
Kyrenia är en av de största turistorterna i Nordcypern.

Nordcypern (eller Norra Cypern), officiellt Turkiska republiken Norra Cypern (TRNC); turkiska: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; är den norra del av ön Cypern som Turkiet intog i samband den grekiska militärkuppen och utförde befrielseoperationen den 20 juli 1974 under Cypernkrisen. Majoriteten på Nordcypern är turkisktalande turkcyprioter men även engelska talas till en stor del.

Den 15 november 1983 utropade man sig som en självständig stat, Turkiska republiken Cypern, en statsbildning som dock endast har erkänts officiellt av Turkiet och den azeriska autonoma republiken Nachitjevan.[källa behövs] EU har försökt att ena Cypern, men befolkningen i den grekiska halvan av ön röstade nej i en folkomröstning. Därför förblev endast den södra, grekiska delen av ön medlem i EU sedan den 1 maj 2004. Nordcypern täcker ungefär en 1/3 av ön vilket motsvarar ungefär Gotland till ytan och delar huvudstaden Nicosia (Lefkosa) i mitten. Nordcypern har vänstertrafik precis som grannarna på södra delen av ön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cypernfrågan

Cypern har alltid styrts av olika nationer och folkslag från Europa och Asien. Omkring 1200 f.Kr. kom grekerna till ön. På 700-talet f.Kr. var ön en del av det assyriska väldet, sedan kom babylonier, egyptier och perser. År 58 f.Kr. övertog romarna makten. Rickard Lejonhjärta erövrade ön 1191 på sitt tredje korståg. Efter att ha sålt den till Tempelherreorden tillät han Guy de Lusignan köpa ön. Cypern var i frankernas ägo fram till 1489venetianerna tog över styret. Mellan 1571 och 1878 regerades landet av Osmanska riket som sedan överlät ön till Storbritannien. Ett gemensamt turkisk- och grekisk-cypriotiskt självstyre beviljades 1960 men efter en grekisk militärkupp 1974 ingrep Turkiet i enlighet med avtalet om Cyperns fortlevnad. Turkiska republiken Nordcypern utropades 1983 under Rauf Denktaş.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Den senaste regeringen har varit positiv till en viss förening med den grekiska delen av Cypern för att på så vis bli medlem i EU, men en folkomröstning på båda sidor gränsen satte stopp för de planerna då grekcyprioterna röstade nej.

Presidenten måste vara född turkcypriot och ska ha bott i Nordcypern för att kunna bli vald.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Norra Cypern åtnjuter fördelen av Medelhavets behagliga klimat med långa, varma somrar och korta vintrar med få regndagar. Medeltemperaturen mitt i sommaren ligger mellan 30 och 35 grader och vintertemperaturerna är milda. Olivlundar och johannesbrödsodlingar samsas på landsbygden och odlingar av frukt som apelsiner, citroner, grapefrukt, meloner och grönsaker. Bergen täcks av doftande pinjeskog och stränderna erbjuder buskage med akacia och eucalyptus. Landskapet är idealiskt för getter och får.

Försvar[redigera | redigera wikitext]

Nordcypern har en egen armé, "Kibris Türk Emniyet Kuvvetleri". Styrkan består av ungefär 5 000 soldater, huvuddelen värnpliktiga. Värnplikten är allmän för män. Tjänstgöringstiden är 24 månader.

Det finns även en stark turkisk militär närvaro på Nordcypern.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]