Basbefälsskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Basbefälsskolan
(BBS)
Basbefälsskolan vapen.svg
Vapen för Basbefälsskolan tolkat efter dess blasonering.
Officiellt namnBasbefälsskolan
Datum2013–
LandSverige
FörsvarsgrenFlygvapnet
TypMarkskoleförband
RollFack- och funktionsskola
StorlekTruppslagsskola
Del avLuftstridsskolan
HögkvarterUppsala garnison
FörläggningsortUppsala
Tjänstetecken
SköldemärkenRoundel of Sweden.svg

Basbefälsskolan (BBS) är en flygvapengemensam fack- och funktionsskola inom svenska flygvapnet som verkat sedan 2013. Förbandsledningen är förlagd i Uppsala garnison i Uppsala.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Basbefälsskolan har sina rötter i Flygvapnets markstridsskola (FMS) och Flygvapnets bastjänstskola (FBS). Flygvapnets bastjänstskola var till en början lokaliserad till Svea flygkår (F 8) i Barkarby. I samband med att Svea flygkår upplöstes och avvecklades sommaren 1974, överfördes Flygvapnets bastjänstskola till Flygvapnets Halmstadsskolor (F 14) i Halmstad. Där den sammanslogs med Flygvapnets markstridsskola (FMS) och bildade den nya Bastjänst- och Markstridsskolan (BMS).[1] En del källor menar dock att skolan fick det nya namnet Flygvapnets Basbefälskola (BBS).[2] Namnet Flygvapnets Basbefälskola (BBS) kan ha tillkommit genom reformen Ny befälsordning, eftersom skolan 1990 benämndes som just Flygvapnets Basbefälskola (BBS).[3] I samband med att Flygvapnets Halmstadsskolor avvecklades 1998, överfördes Flygvapnets Basbefälskola till det nya skolförbandet Försvarsmaktens Halmstadsskolor (FMHS). Vid Försvarsmaktens Halmstadsskolor bildade Flygvapnets Basbefälskola tillsammans med Arméns underhållsskola och marinens Intendenturskola den nya skolan Bas- och underhållsskolan (BasUhS). Den nya skolan, Bas- och underhållsskolan, blev en så kallad försvarsmaktsgemensam skola och svarade för funktionsutbildning i bastjänst och underhållstjänst/förnödenhetsförsörjning.[4] I samband med att Försvarsmaktens logistik och motorskola bildades i Skövde 2005, avvecklades Bas- och underhållsskolan och med det upphörde utbildningen i basförbandstjänst på högre nivå. I samband med Försvarsmaktens "Organisation 13" (Org 13) återuppstod Basbefälsskolan (BBS) som en del av Luftstridsskolan i Uppsala. I dess nya organisation svarar skolan för att vara sammanhållande för utbildning i basförbandstjänst, taktikutvecklingen samt för den högre utbildningen inom flygbastjänst inom Flygvapnet.

Heraldik och traditioner[redigera | redigera wikitext]

År 2018 tilldelades skola ett nytt heraldiskt vapen med blasoneringen "I blått fält en triangel med en bjälkvis ställd sträng, allt silver, och omgiven av en lagerkrans av guld. Skölden krönt med en kunglig krona".[5]

Förbandschefer[redigera | redigera wikitext]

Förbandschefen tituleras skolchef och har tjänstegraden överstelöjtnant.

  • 2013–20xx: ???

Namn, beteckning och förläggningsort[redigera | redigera wikitext]

Namn
Basbefälsskolan 2013-01-01
Beteckningar
BBS 2013-01-01
Förläggningsorter
Uppsala garnison (F) 2013-01-01

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Flygvapennytt 1970-5
  2. ^ Flygvapnets Halmstadsskolor
  3. ^ Flygvapentnytt 1990-4
  4. ^ Flygvapennytt 2000-1
  5. ^ ”Nya heraldiska vapen 2018”. riksarkivet.se. https://riksarkivet.se/nya-heraldiska-vapen-2018. Läst 1 maj 2020. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]