Säkerhetskompani Sjö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Säkerhetskompani Sjö
Datum1992
LandSverige Sverige
FörsvarsgrenAmfibiekåren
TypSäkerhetsförband
Del av13.Säkerhetsbataljon
FörläggningsortGöteborgs garnison
Valspråk"Ödmjukhet inför uppgiften, oeftergivlighet i dess lösande"
Tjänstetecken
HuvudbonadBassäkhatt
UtbildningsteckenBassäk[1]
Utbildningstecken "Bassäk" till m/87.
Bassäkhatt.

Säkerhetskompani Sjö, (har haft tidigare benämningar som BasSäk och Marinbasjägare, MBJ) är ett svenskt marint säkerhetsförband[2] som verkar för säkerheten i marina miljöer med olika konventionella och okonventionella metoder. Förbandet var ursprungligen baserat på Berga och Karlskrona Örlogsskolor, och har därefter varit placerat på Kungsholms fort i Karlskronas skärgård, varifrån man har flyttat det till Göteborgs garnison sedan årsskiftet 2006-2007. Säkerhetskompani Sjö är för närvarande stationerat i Göteborg och tillhör Amfibieregementet (Amf 1) samt 13.Säkerhetsbataljon.

Förbandets särskilda kännetecken kallas Bassäkhatten, en fiskehattsliknande huvudbonad i M/90-tyg som är reserverad för just för Säkerhetskompani Sjö.[3] Hatten är ett av förbandets utbildningstecken på samma sätt som baskern är för många andra förband.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under 1980-talets ubåtskränkningar uppstod behovet av att skydda flottans stridskrafter när de låg i baser och vid krigsförtöjningsplatser i skärgården. Inledningsvis bestod basbevakningsförbanden av C-besättningar från fartygen som övergångsutbildades, men man insåg snart att dessa inte höll måttet. Hotbilden bestod till stor del av sabotage utförda av fientliga specialförband, men även hot från kriminella grupper.[4]

På Berga örlogsskolor växte tanken fram på ett förband specialiserat inom antisabotage i marin miljö (stridsspaning). Inom flottan gjordes försök med basspanings- och basbevakningsplutoner under 1988-1991. Dessa förband utrustades med hund, och under 1992 började konceptet för Bassäkerhetsförband att ta form.[4] Samtidigt gjordes det försök med hundar på kustjägarkompaniet mellan åren 1988 och 1994, för utveckla stridsspaningsförmågan inom kustartilleriet[5].

I slutet av 1990-talet föddes idén med ett försvarsmaktsgemensamt säkerhetsförband. Syftet var att samla alla antisabotageförband från varje vapenslag och organisera gemensamma bataljoner. Redan under de sista åren på 1990-talet samövade förbandet med militärpolisjägarna. Organiseringen till säkerhetsbataljon gjorde att Bassäkerhetsförbanden bytte namn till Säkerhetskompani Sjö under 2003.[4]

Hattprov och märkesprov[redigera | redigera wikitext]

Hattprovet är provet som de anställda anser vara det mest krävande testet under sin tid vid Säkerhetskompani Sjö. Det är ett uthållighetsprov/utbildningskontroll som varar i flera dagar med konstant högt tempo, minimalt med sömn och lite mat. Efter övningen erhåller de soldater som klarat hattprovet bassäkhatten. Detta är ett av alla krav för att sedan erhålla förbandets utb-tecken.

Soldaterna vid Säkerhetskompani Sjö agerar i skärgårdsmiljö i små patruller vilket ställer höga krav på personlig mognad och motivation. Soldaterna ska också klara av olika former av psykiska och fysiska tester såsom snabbmarscher, stridshinderbana, löpning, styrkeprov, kanotprov och ytsimsprov utöver utbildningskontrollerna. Det ställs stora krav på att den enskilda individen tar ansvar för sig själv och andra.

Organisation och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Säkerhetskompani sjö är indelat i en kompaniledning, en stab- och trosspluton, två säkerhetsplutoner och en spaningspluton[6].

Säkerhetskompani Sjö är idag den marina beståndsdelen av 13.Säkerhetsbataljon och verkar mot säkerhetshot över hela konfliktskalen, dessa kan bestå av allt från kriminalitet till sabotage och terrorism. Förbandet verkar i kustnära markmiljö, det vill säga både vid kusten och i skärgården. För att upptäcka dessa hot nyttjas egna och andra förbands underrättelser för att göra en analys av läget, för att därefter anpassa taktik för att bemöta och bekämpa hoten. Informationsinhämtning inom eget förband genomförs i form av egen spaning, patrullering och samverkan med civilbefolkningen etc.

Förbandets devis[redigera | redigera wikitext]

"Ödmjukhet inför uppgiften, oeftergivlighet i dess lösande."

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Försvarsmakten (2015). Reglemente Uniformsbestämmelser 2015. sid. 345, 413 
  2. ^ Gyllenhaal, Lars (2009). Elitförband i Norden (1. uppl.). Stockholm: Fischer & Co. Libris 11607497. ISBN 9789185183760
  3. ^ ”2.1.2. Generella bärandebestämmelser”. Reglemente Uniformsbestämmelser R UNIBEST 2015. 2015. sid. 41. https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/reglementen/r-unibest-2015-a3.pdf 
  4. ^ [a b c] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 15 oktober 2015. https://web.archive.org/web/20151015000249/http://sakerhetspatrullen.se/. Läst 3 februari 2012. 
  5. ^ Carlsson, Christer, red (2006). Kustjägarna 50 år. Stockholm: Sällskapet Kustjägarveteraner. Libris 10272397. ISBN 91-631-9337-X [sidnummer behövs]
  6. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 april 2017. https://web.archive.org/web/20170410190110/http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/amfibieregementet-amf-1/insatsforband/132sakerhetskompani-sjo/. Läst 10 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]