Användare:Blockhaj

Från Wikipedia
Den här användaren är starkt emot tvångsimplementeringen av utseendet Vector 2022 på svenska Wikipedia och uppmuntrar till att andra följer i protest.
Blockhaj
Sånt här gillar jag: stridsflygplan, stridsfordon, örlogsfartyg, vapen, teknik, militärteknik, teknikhistoria, ritningar, etc. Jag vill dokumentera alla smådetaljer som har gjorts i teknisk militärhistoria.
Snabblänkar
Svenskspråkiga Wikipedia-bidrag
Engelskspråkiga Wikipedia-bidrag
Wikimedia Commons-bidrag
Wikidata-bidrag
Svenska Wiktionary-bidrag
Bevakningslista
Wikipedia
Språkförståelse
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-4 This user speaks English at a near-native level.

Ytterligare
no-2 Denne brukeren har god kjennskap til norsk.
da-2 Denne bruger kan bidrage på et medium niveau af dansk.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
nl-1 Deze gebruiker heeft elementaire kennis van het Nederlands.
fr-1 Cette personne peut contribuer avec un niveau élémentaire de français.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
fi-0 Tämä käyttäjä ymmärtää suomea hyvin vähän tai ei yhtään.
ru-0 Этот участник не понимает русский язык

Intressen

Jag
Filosofi
Övrigt
Notis: Jag är en kultiverad men outbildad tomte med uppkoppling. Tag allt jag skriver på Wikipedia med en stor skopa salt (precis som med alla andra)!

Citat att leva efter:

Genom handling föds hjältar. Genom hjältar föds legender. Genom legender föds myter. Genom myter föds lärdom. Genom lärdom föds handling.

Om mig[redigera | redigera wikitext]

13/9-2020[redigera | redigera wikitext]

Hejsan. Jag är en ung svensk kille född 1998 som gillar historia och teknik med specialisering på det militära. Jag har både ADD och Asperger vilket har lett till att jag förorsakat diverse kontroverser på Wikipedia. Bland annat så hade jag en period där jag laddade upp bilder utan att följa riktlinjerna, vilket ledde till en längre diskussion som slutade med att jag tog en längre paus från Wikipedia. Denna period blev en längre tankeställare där jag anskaffade nya men även förbättrade mina existerande styrkor för att motverka eller kringgå mina psykologiska begränsningar och svagheter.

Bortom Wikipedia så har jag haft ett någorlunda jobbigt liv med ett flertal motgångar, mycket grundat i mina diagnoser. Som många andra var min asperger ursprungligen ett handikapp så att säga, men med tiden har det blivit en styrka. Dock har min ADD blivit en större bov med åren och lösningen blev slutligen en rejält kraftig medicin, som på många sätt har löst alla mina problem, hur kliché det än låter.

Mina planer för framtiden är att plugga historia och närliggande ämnen på universitet. Just nu pluggar jag på folkhögskola för att få högskolekompetens etc. Då jag gick två lyckade år på gymnasiet så har jag fått turen att enbart behöva gå ett år på folkhögskola. Mina två lyckade gymnasieår gav mig även möjligheten att välja bort matte vilket gör processen mycket enklare. 'Matte 4 släng dig i väggen!'

Mina planer efter universitet är långt från färdigställda men jag skulle gärna vilja skriva diverse faktaböcker om historia och teknik. Som jobb kan jag egentligen tänka mig lite vad som så länge jag får chansen att forska i de historiska ämnen jag gillar och samtidigt ha möjlighet att sprida mina kunskap till andra.

Rolig flygslang[redigera | redigera wikitext]

  • "gå i backen" = krascha
  • "bli klippt" = få vingarna kapade i luften (vingbrott)
  • "att slänga" = fälla/skjuta något tungt på ett mål (bomb, raket, robot, etc), t.ex. "jag slängde en robot på honom"

Favoritfilmer[redigera | redigera wikitext]

Reformer i tideräkning[redigera | redigera wikitext]

Eftersom man nu kan skriva lite vad som på sin användarsida tänkte jag skriva lite om reformer i tideräkning jag stödjer.

Klockan[redigera | redigera wikitext]

För att börja smått är jag för att man helt ska avskaffa 12-timmars klockan i Sverige. Man borde sluta sälja 12-timmars klockor och man borde exklusivt använda 24-timmars klockan i skolor. Det är extremt tröttsamt när man även som vuxen möter andra vuxna som inte kan 24-timmars klockan. "Vad är klockan?", "Den är 20.", "Vadå 20?", "Suck.. den är 8 på eftermiddagen.." "Jaha men säg det då!"

Sedan så har vi sommartid och vintertid vilket förhoppningsvis snart hör till det förgångna. Bara ta bort de och skifta normaltid, dvs vintertid, en halvtimme bakåt för att kombinera de två.

Årskalendern[redigera | redigera wikitext]

Nästa steg gäller den Gregorianska kalendern. 12 månader om året är korkat. Vissa månader är 31 dagar långa, andra 30 och en 28. Årets veckor är heller inte fastspikade då årets sista dag och den extra dagen på skottår tillhör varsin ”normala” vecka, vilket gör att varje år börjar på olika veckodagar.

Sverige borde byta till en 13 månadskalender (exempelvis International Fixed Calendar) där alla månader är 28 dagar långa (4 veckor)(364 dagar totalt) och årets sista dag (+ en till för skottår) inte räknas till någon vecka för att spika fast årets veckor. Då börjar alla månader med samma veckodag (exempelvis en söndag) och man kan spika fast rörliga festligheter som påsk till exempel.

Epok[redigera | redigera wikitext]

Just nu är det år 2022 efter Kristus. Dvs står år 1 för Jesus födelse. Detta är korkat då Jesus födelse inte definierar något annat än starten för kristendomen. Eftersom många idag är ateister brukar man istället för efter Kristus säga efter vår tideräkning, vilket i sig är korkat då epoken får en ännu skevare definition.

Genom att fortsätta ha år 1 (vår epok) för drygt 2000 år sedan skymmer man mycket av människans historia och förvränger folks syn på det som hände innan år 1, trots att många historiska event före år 1 ligger i samma klass som andra världskriget och definierar oss som människor på hög nivå.

För att lösa detta föreslog geologen Cesare Emiliani (1922 – 1995) att man skulle reformera den Gregorianska kalenderns epok genom att plussa på 10 000 år. Detta lägger år 1 nära starten för mänsklig civilisation och ger oss ett bättre perspektiv på vår historia. Eftersom denna reform enbart lägger till 10 000 år på den Gregorianska blir det enkelt att konvertera historiska årtal (1945 > 11 945, 2020 > 12 020). Denna kalenderreform brukar generellt kallas för Holocenkalendern.

Jag och Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

När det kommer till mina tillägg på Wikipedia så brukar jag mest fokusera på data och terminologi inom den tekniska och historiska sektorn, och då primärt militärhistoria och militärteknik. Jag är absolut ingen mästare på stavning eller retorik men jag försöker alltid skriva texter så grammatiskt och retoriskt korrekt som möjligt. Jag försöker även ta hänsyn till att göra texten så förståelig som möjligt för en lekman. Samtidigt så prioriterar jag alltid att få ut informationen framför grammatik, även om jag tycker att grammatik är viktigt.

Trots att jag skriver mycket om militära ämnen så bygger mycket av mina inlägg på att sprida allmänbildning och skapa intresse i ett försök att förhindra fördumning och amerikanisering i Sverige. Jag försöker bygga upp och skriva artiklar på ett sätt som får folk att bli intresserade nog att söka vidare och skapa egen bildning, till exempel genom att jag använder specifika termer och benämningar som kanske får folk att förstå att de inte kan så mycket som de tror. Så länge de börjar använda lite mer hjärnceller och kanske gör en extra Googlesökning, är jag glad.

Bortom själva artikeln försöker jag även bidra med så mycket data som möjligt så att man kan använda Wikipedia som en praktisk form av grundlig databas eller referens. Jag försöker alltid hämta data från de bästa källorna och med åren blir jag bara bättre och bättre på källkritik. Till och med apor faller från träd ibland om ni förstår vad jag menar. :)

För att intresserade ska hitta artiklar via generella sökningar och liknande försöker jag alltid inkludera så många benämningar som möjligt, både tjänstetermer och folkmun etc. Detta för att Google använder dessa som "tags" vid sökningar och gör sidan mer åtkomlig både för den som vet och den som inte vet att den existerar. När det kommer till artikelnamn vill jag personligen att jobb- och tjänstebenämningar ska användas. Detta då det är tjänstepersonal som brukar dessa på betydande nivå och därför finner jag att deras benämningar är viktigare att sprida än det som folk använder i vardagligt tal. Detta är även en del i min strategi att motverka fördumningen i Sverige.

Svengelska[redigera | redigera wikitext]

Som tidigare nämnts är jag är emot amerikanisering i Sverige vilket egentligen betyder att jag är emot Svengelska. Det finns flera anledningar till att jag är emot Svengelska, bland annat vill jag såklart att det Svenska språket ska bevaras för framtiden men jag finner även att det Svenska språket är mer användbart med blick på framtiden, då Svenskan är ett mer utvecklat språk än engelskan när det kommer till teknik, terminologi och beskrivningar, något som är viktigt för ett land vars ekonomi primärt ligger i teknikens händer. För att elaborera lite simpelt; det svenska språket har många fler relevanta ord än det engelska språket. Man kan såklart sätta sig in mer i det hela men den beskrivningen borde räcka för att förklara mitt förakt mot Svengelska.

Sedan så har den stereotypiska svengelskan ibland skapat mindre problem inom jobb jag haft. Till exempel så hade jag ett jobb där jag och ett gäng skulle dela ut provexemplar av en produkt, eller som de kallade det, "samples". Vi skulle hämta ut varumärkeskläder i ett förråd men företaget hade benämnt de som "brandkläder" i informationsbrevet (brand som i varumärke på engelska). Som ni säkert förstår så trodde vi de menade brandskyddande kläder och när vi frågade runt var det ingen som kunde visa oss vägen till förrådet. Vi var unga och dumma men problemet kvarstår. Svengelska måste bort från professionellt språkbruk.

Min kunskap och mina källor[redigera | redigera wikitext]

Jag får relativt ofta beröm för min kunskap om diverse historia och flera har sagt att jag har ett öga för detaljer. Därför tänkte jag försöka gå igenom min kunskap och var jag får allt ifrån.

Mycket av min kunskap kommer direkt från intresse och direkt historieforskning. Eftersom mitt intresse primärt ligger åt teknikhållet så läser jag primärt manualer och andra tekniska beskrivningar och tidskrifter för att bygga upp mina kunskaper, men även tekniskt inriktade faktaböcker. Dessa typer av verk bidrar till grunden för mina kunskaper och jag brukar relativt ofta besöka krigsarkivet för att läsa manualer och dokument för att sedan nyttja dessa som referens och källa till Wikipedia och andra projekt.

Jag är generellt inte så förtjust i historieböcker som enbart går igenom historiska händelser. Många historieböcker har för mycket fluff i sig och beskriver detaljer alldeles för vagt. Jag är inget fan av att läsa mellan raderna. Jag förstår liksom inte poängen med en historiebok där man måste sitta och skriva sammanställningar i ett skriftdokument bredvid för att hänga med och få en förståelse för de händelser som beskrivs. På det stora hela finns det alldeles för många värdelösa historieböcker i världen.

Eftersom jag har en så specifik standard för korrekta och förståeliga fakta så ligger mitt primära intresse, eller mer korrekt, min primära specialisering på historia från ca 1850 framåt då det är från denna period som man började skriva ordentliga tidskrifter.

Bortom intresse så verkar jag ha ett naturligt bra öga för detaljer när det gäller diverse intressanta fakta eller allmänbildning. Detta är något jag glansat över när jag var mindre men något jag lagt märke till mer och mer under senare år, speciellt efter att olika personer har påpekat det för mig.

Bortom modern historia så har jag under det senaste året fått ett större intresse för förhistoria, specifikt gällande tidiga civilisationer fram till sena bronsålderskollapsen. Jag vet inte varför men jag tror att jag lockas av att man vet så lite om människans historia före Antiken och att det där finns större chanser för att upptäcka något som kommer ändra vår syn på människans historia.

Varför militärhistoria och militärteknik?[redigera | redigera wikitext]

Ganska ofta möter jag människor som ger intrycket att det är tabu eller värdelöst med militärhistoria och militärteknik, speciellt det senare. Av mina personliga granskningar och erfarenheter har jag dragit slutsatsen att många förknippar dessa intressen direkt med att glorifiera krig och dess hemskheter. Dock är min egna bild av dessa ämnen det raka motsatta.

Lärdomar[redigera | redigera wikitext]

När jag läser och forskar inom militärhistoria och militärteknik så ser jag det som att jag lär mig undvika krig och dess hemskheter. För att kvotera ett klassiskt talesätt, ju mer kunskap man har om sina fiender (krig) ju lättare kan man besegra (stoppa) dem. Till exempel; när man läser om militärhistoria och dess krig så läser man om människans historiska misstag och misslyckanden ur vilket man då kan dra lärdomar angående vad man inte ska göra. På samma gång finns det även många exempel på de gånger man lyckades stoppa olika krig vilket i sig ger lärdomar om hur man undviker eller stoppar krig.

Djupare förståelse[redigera | redigera wikitext]

Men vad lär man sig av militärteknik då kan man undra? Jo genom att studera militärteknik (det vill säga; tekniken och funktionen bakom vapen, taktik och allt annat militärt) kan man få en mycket djupare och förbättrad förståelse för de lärdomar man hittar inom militärhistoria. Bland annat blir det mycket enklare att se och förstå sig på de många gråzonerna inom militärhistorien, men även politikhistoria då de båda är mycket sammankopplade med varandra. Förståelse och kunskap inom militärteknik har även en viktig funktion inom det vardagliga civila livet. Bland annat får man en djupare och bredare förståelse för världspolitiken då det inte bara handlar om vem som har flest atombomber eller soldater. Försvarspolitik och vapenhandel får en helt ny mening när man förstår sig på de djupare variablerna.

Säkerhetstänk[redigera | redigera wikitext]

Genom att studera militärteknik, militärtekniksförståelse och liknande brukar man även lära sig diverse säkerhetskunskap, säkerhetsåtgärder och annan praktiskt allmänbildning. Detta kan vara allt från militär taktik, hantering av vapen och sprängämnen till konstruktion av vapen och förläggningar. Militärt brukar sådan kunskap tacklas från ett säkerhetstänkande perspektiv vilket direkt leder till att man själv lär sig tänka utifrån en vinkel av säkerhet. Det kanske låter absurt men mycket av det säkerhetstänk som man finner inom militärteknik är användbart även i det civila livet och kan definitivt rädda liv. Kunskap om vapenkonstruktion, ammunition och sprängämnen är även mycket användbart om man studerar eller arbetar med fysik och kemi. Ett intressant exempel på fysikkunskap som man stöter på inom militärteknik är TNT-ekvivalent (trotylekvivalent). Detta är en skalenhet för att beskriva energimängden som friges vid explosioner av diverse sprängämnen där TNT (trotyl) har värdet 1.0 TE.

Problemlösning[redigera | redigera wikitext]

Det enligt min erfarenhet mest lärorika är all problemlösning man hittar inom militärteknikens historia. Militärteknikens historia är extremt väldokumenterad om man vet var man ska leta och mycket av det man finner inom militärteknikens historia handlar just om diverse problemlösning. Militärteknik har ofta ribban väldigt högt satt då en hel nations säkerhet kan stå på spel och de minsta av problem kan leda till katastrofer. Dessa problem kan vara allt från en opålitlig växellåda i en stridsvagn till undermålig produktion av ammunition. Därför läggs mycket fokus just på problemlösning för att se till att chanserna för förlust minskas så mycket som möjligt. Mycket av den problemlösning man finnar inom området militärteknik handlar om tankesätt och går därför att använda eller lära sig av i det vardagliga livet.

Jag hoppas denna text var inspirerande/informativ.

Mitt arkiv[redigera | redigera wikitext]

Jag sparar en hel del information, både fysiskt och digitalt, för att ha som referenser och memoarer, mitt så kallade arkiv. Digitalt har jag flera gigabyte med pdf:er, foton och sammanställningar av böcker, tidskrifter och statliga dokument, etc. Flertalet kommer från internetforskning, medan andra är självskapade. Jag bor i Stockholmsregionen och har aktiv tillgång till krigsarkivet, flertalet museer och bibliotek. I fysisk ägo har jag flera hyllor fyllda med faktaböcker av olika sälsynthetsgrad. En bokjävel kostade ett lax och behövde importeras från Litauen. Jag äger även en mindre grad krimskrams, såsom lite äldre militära hjälmar (m/21, m/37, m/37-65), skyddsmask (m/51), stridssäck (m/2000), fältdräkt (m/39), skärmmössor (sovjetiska), nationalitetsbeteckning (kronmärke m/40, Tunnan), patroner och mer mög jag säkert glömt.

Mycket tryckt materiel är digitaliserat och enkel avfotografering är inget främmande. Vill folk ha tillgång till nedan listat material för forskning eller källmaterial så säg bara till. (Notera att listan är under implementering.)

Boklista[redigera | redigera wikitext]

Arbete pågår
Bofors
1946 - Bofors 300 år (1646-1946)[a]
1983 - Bofors - sekel i försvarets tjänst
1996 - Bofors 350 år (1646-1996)
1936 - Bofors företagspresentation (DE)
1936 - Bofors företagspresentation (ES)
1958 - Bofors företagspresentation (EN)

Tidskrifter[redigera | redigera wikitext]

Kontakt[b]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bofors Historia - En kanonindustris historia, 1646-1946
  2. ^ Kontaktgruppen för flyghistorisk forskning.

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Artiklar under konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Wikipediaplaneringar[redigera | redigera wikitext]

Här tänkte jag bara skriva lite om mina planer för mitt Wikipedia-arbete. Listan är ej komplett då jag glömmer att uppdatera och behåller planer i huvudet.

Natur[redigera | redigera wikitext]

  • Utöka Horn (utskott): bla. utformningar: noshorn, pannhorn, grenhorn, spetshorn, stånghorn, cykelstyre, skovelhorn, etc.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Teknik[redigera | redigera wikitext]

  • Skapa artikel för motorgondol.
  • Skapa historiaavsnitt till oscillerande torn. Började för länge sedan att skriva ett historiesegment till denna artikel men på grund av strömavbrott så gick 10 timmar av skrivande åt skogen. Ska fixa ett något simplare segment innan jag ger mig på att skriva något större.
  • Skapa artikel för toroidpropeller (en: toroidal propeller).

Militärt[redigera | redigera wikitext]

Flyg[redigera | redigera wikitext]

Artiklar jag skapat / utökat (urval)[redigera | redigera wikitext]

Färgmarkering
Artikel jag skapat Artikel jag utökat

Vapen[redigera | redigera wikitext]

Vapen
Vapen Ammunition Teknik Diverse
Epoklös
Beväpningskapsel Flygbomb Bandledare (vapen) Lista över svenska militära automatkanoner
Väktarsax Brandgranat Sadelmagasin Glock
Kulsprutegevär Luftbrisad Högkapacitetsmagasin Carl Gustafs stads gevärsfaktori
M2 Browning Hylslös ammunition Patron (ammunition) Bofors
Automatkarbin Mingranat Blind ammunition
Granattillsats (Granatkarbin) Kula (ammunition) Drivspegel
Automatkanon Gevärsgranat Drivladdning
Kulspruta Övningsammunition Kardus / Laddningskapsel
Pansarskott Pilprojektil Tändrör
Raketgevär Kärnprojektil Gördel (ammunition)
Granatgevär Underkalibrig ammunition Tallriksmagasin
Tubkanon Kartesch Trummagasin
Hagelgevär Hagel (ammunition) Cylindermagasin
Torped Sprängpansargranat Stavmagasin
Granatkastare Reatil Vapenmagasin
Eldspruta / Eldkastare Basflödesgranat Kolv (vapendel)
Finkalibriga vapen Mina Laddram
Mellankalibriga vapen Granat Jägarmagasin
Halvautomatiskt vapen Pansargranat Lopp (vapendel)
Helautomatiskt vapen Överkalibrig ammunition Rörelsemängdsmoment#Rotationsstabilisering (ballistik)
Automatvapen Handgranat Räffling
Pansarvärnsgevär Hexogen Rökkastare
Närpansarvapen Trotyl Kaliber
Repetergevär Röksvagt krut Automateld
Salvpjäs Stridsdel Mantelrörelse
Punji Molotovcocktail Salva (vapen)
Hakebössa Rökammunition Ledvis eldgivning
Handeldvapen Pansarsprängammunition Eldstöt
Kulvapen Termobariska vapen Studskolv
Studsare Sjunkbomb Mörkerriktmedel
Balisong (fjärilskniv) Försvarsladdning Laserriktmedel
Magnetkanon Granatkartesch Infraröd målsökare
Hillebard Kulspränggranat Elevationsvinkel (höjdriktning)
Japanska stavvapen Fenstabilisering
Stångvapen Robot (vapen)
Lans (burtstång) Jaktrobot
Glav Projektilbildande RSV
Dum ammunition
Spränggranat
Patrullrobot
1800-talet till VK1
Gevär m/1867 7,92 × 57 mm
Karbin m/94
Gevär m/96
57 mm kanon M/89
Karabiner 98k (gevär m/39)(gevär m/40)
Krigsåren
Maschinengewehr 18 TuF 8 × 63 mm
2 cm Flak 30 20 × 110 mm Hispano-Suiza
Automatkanon m/39 50 kg minbomb m/37
Kulsprutegevär m/40 250 kg minbomb m/37
VKT 12,70 LKk/42 250 kg minbomb m/40
Bofors 20 mm automatkanon m/45 500 kg minbomb m/41
15 cm haubits m/38 RP-3
28 cm kanon M/12 9 mm patron m/39
Kulsprutepistol m/37
Suomi (maskinpistol)
Eldspruta m/41
20 mm pansarvärnsgevär m/42
Bofors 37 mm pansarvärnskanon
Ordnance QF 2-pundare
2 cm Flak 38
Automatgevär m/42
Kallakriget
FFV 30 mm akankapsel 250 kg minbomb m/50
9 cm pansarvärnspjäs 1110 600 kg minbomb m/50
57 mm automatkanon m/47 3M8
Haubits 77 Robot 04
30 mm DEFA Bofors BANTAM
30 mm ADEN automatkanon
Bofors 57 mm sjöautomatkanon L/70
Bofors 57 mm sjöautomatkanon L/60
AK-47
Carl Gustaf 84 mm granatgevär
Modern tid
Rheinmetall Rh-120 GBU-43/B MOAB
Mk 19 Granatspruta IRIS-T
Automatkarbin 5 Robot 56 Bill
CGA5P Saab Bofors Dynamics NLAW
Pansarskott m/86 Försvarsladdning 21
Prickskyttegevär 90 Bofors BONUS
Barrett M82
IMI Desert Eagle
Glock 17

Flyg[redigera | redigera wikitext]

Flyg
Fordon Teknik Kultur Diverse
Epoklös
Markunderstödsflyg Balkläge Kort parad Saab AB
Lätt attackflygplan (minicoin) Skjutande propeller Flygaräss Lista över Finska flygvapnets flygfarkoster
Störtbombflygplan Dragande propeller Luftpirat E. Sparmanns flygplanverkstad
Bombflygplan Avgasrekylator Visuellflygregler (visuellflygning)
Torpedflygplan Dubbel stjärtbom Instrumentflygregler (instrumentflygning)
Enhetsflygplan Fälltank Överstegring (stall)
Nattjaktflygplan (allvädersjaktflygplan) Stallfena Kurvstrid
Havsövervakningsflygplan Tryckcentrum / Lyftkraftscentrum
Kontraroterande propeller
Motroterande motorer
Spoiler (aerodynamik)
Knäckt vinge
Vingöron
Ponton (luftfart)
Rammluftturbin
Jetmotor (reaktionsmotor)
Stjärtstyrverk (stjärtparti)
Trimroder
Stabilisator (flygteknik)
Stabiliseringsplan (flygteknik)
Nosvinge (canardvinge)
Krigsåren
Curtiss-Wright XP-55 Ascender Bombgaffel Manfred von Richthofen Fábrica Argentina de Aviones
Messerschmitt Me 262 Rüstsatz (Umrüst-Bausatz) Oswald Bölcke Nakajima Flygplan AB
Saab 26
Caproni Ca.313
Nakajima Ki-43 Hayabusa
Supermarine Spitfire
Hawker Tempest
Saab 21
Messerschmitt Bf 109
Saab 27
Sparmann S1A
Sparmann E4
Heinkel He 115
Consolidated PBY Catalina
Kallakriget
Westland Whirlwind (helikopter)
Mikojan-Gurevitj MiG-15
Saab 32 Lansen
A 32
S 32
J 32
de Havilland Vampire
Tupolev Tu-4
Modern tid
Boeing-Saab T-7 Red Hawk Porco Rosso

Militärt (ej flyg)[redigera | redigera wikitext]

Militärt
Fordon Teknik Taktik Diverse
Epoklös
Pansarbil Sluttande pansar Bordning / Äntring Lista över svenska militära förkortningar
Stridsvagn Oscillerande torn Militärteknik Svenska Lottakåren
Övertung stridsvagn Tunnelkrigföring Förband (militär) Exercis
Tornlös stridsvagn Bältpansar Kavalleri Stupad i strid
Luftvärnsfordon Torpedskott Bovington Tank Museum
Skyddat trupptransportfordon Smygteknik Förplägnadstjänst
Robotavfyrningsplattform Pansar Landstorm
Pansarskyttefordon Skiktat pansar
Stridsfordon Gallerpansar / Gallerskärm / RSV-galler
Pansartåg Kjolpansar / Pansarkjol
Infanterikanonvagn Skyddsväst (Kroppsskydd)
Understödsvagn Fjärrstyrd vapenstation
Renässansen till Industrialismen
Bevingad husar
1800-talet till VK1
Svea-klass
Krigsåren
Flying Elephant Heer (1935–1945)
K-Wagen Tyska kejsarrikets flygtrupper
Landsverk L-60 Kejserliga tyska armén
TOG 1 Royal Flying Corps
E-serien Hjälm m/37
Stridsvagn m/42
Medium Tank M3
Stridsvagn m/40
Flakpanzer IV Kugelblitz
Stridsvagn fm/21
Landsverk L-62 Anti
8,8 cm Panzerjäger 43/1 (L/71) Nashorn
8,8 cm Panzerjäger 43/2 (L/71) Tiger (P)
8,8 cm Panzerjäger 43/3 (L/71) Jagdpanther
Landkreuzer P-1000 Ratte
Char 2C
Jagdpanzer VI Jagdtiger
Panzerkampfwagen VI Königstiger
Panzerkampfwagen VIII Maus
Churchill (stridsvagn)
Flakpanzer IV Wirbelwind
Stridsvagn m/42
Sturmgeschütz III
Neubaufahrzeug
Pansarbil fm/25 / Pansarbil fm/26
Pansarbil m/31
Kallakriget
2K11 Krug Japans självförsvarsstyrkor
2P24
M113 armored personnel carrier
Stridsvagn 103
Infanterikanonvagn 72/102/103
Bandkanon 1
Moskva (robotkryssare)
M60 Patton
Modern tid
Sisu XA-180
Stridsfordon 90
Artillerisystem 08 (Artillerisystem Archer)
Stridsvagn 122
RG-32 Scout (terrängbil 16)
Stridsvagn Typ 90
Stridsvagn Typ 10
T-14 Armata

Civilteknik[redigera | redigera wikitext]

Civilteknik
Fordon Teknik Kultur Diverse
Epoklös
Bandfordon Tomgångshjul Konstruktionsvattenlinje Skyddande ansiktsmasker
Kälke Drivhjul Längd över allt Skyddsutrustning
Dressin Tapp (mekanik) Fribord Arkadspel
Tåg Skyddsmask Djupgående Enarmad bandit
Halvbandvagn Chassi Rymdfarare Kloautomat
Skrov Stormkök Skada (spelterminologi) Lufthockey
Slup Andningsskydd Nätgemenskap Skjutspel
Munskydd (sjukvård) Motortrimning Headshot (skallskott)
Ansiktsskydd Mästare
Skott (skeppsbyggnad) Horn (seglingsterm)
Stativ
Tripod
Bipod
Monopod
Prägling (tillverkningsmetod)
Katodstrålerör
Kiselplatta
Datorspel
Styrspak
Siktlinjesindikator
Lockbete
Attrapp
Gaffelsegel
Krigsåren
Jeepdunk/Jerrykanna
Kallakriget
C5 (tunnelbanevagn)
Modern tid

Historia[redigera | redigera wikitext]

Historia
Händelser Teknik Kultur Diverse
Epoklös
Cykelns historia Holocenkalendern Indianer (Amerikanska urfolk)
Ursprungsfolk Samer
Vår tideräkning
Fasces
Trias, jura och krita
Flygödlor
Svanödlor
Spinosaurus
Forntiden
Fornnordisk religion (Asatro) Göbekli Tepe
Rundjur Neandertalare
Södermanlands runinskrifter 11 Norröna gaeler
Midgårdsormen
Korpbaneret
Oden
Medeltiden
Tornerspel Götz von Berlichingen
Renässansen till Industrialismen
Skattkammarön Svartskägg
Femton gastar på död mans kista
Jolly Roger
Krigsåren
Emukriget Friggesby flygplats
Första världskriget (VK1) Tyska riket
Andra världskriget (VK2) Kejsardömet Tyskland
Tysklands historia
Kallakriget
Catalinaaffären
Modern tid
Spökpiloten från Kiev
Proryska invasionssymboler av Ukraina

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Allmänt
Platser Ting Kultur Diverse
Epoklös
Chalchin-Gol Istapp Vandring Bergsten (efternamn)
Myanmar Oidentifierat flygande föremål Andjakt Nakajima (efternamn)
Västvärlden (intrografik) Rundel Björnjakt Kamouflage
Sinosfären Rökbomb Ripjakt Azur
Kulturområde (intrografik) Kinesisk drake Rävjakt Sagan om ringen (TV-serie)
Nederländerna Skäggtöm Småviltjakt Barnsbörd
York (Kungariket Jorvik) Horn (utskott) Vargjakt Postpartumperiod
Krävduva Älgjakt Förlossningsavdelning
Sauropoder Kaiju (Jättemonster) Dramatis personae
Svastika Trickster Fair use
Balkkors Hamnskiftare Lobbying
Uppföljare Lindorm Etymologi
Rr Drake Sig (namn)
Patrikskors Monster Sigge
Storbritanniens unionsflagga Nörd Sigismund (mansnamn)
Noshornshuggorm Yankee Sigmund (namn)
Snaps Sigbjörn
Skål (gest)
Renässansen
Thang Longs kejserliga stad (Kinh Thien-palatset) Lira (instrument)
1800-talet
Vaxholms kastell
Krigsåren
En försvunnen värld (film, 1925) Janne Långben
King Kong (1933) Musse Pigg
Statsraad Lehmkuhl Mimmi Pigg
Kallakriget
Uchū Daikaijū Girara Godzilla
Dödsängeln – Terminator
Modern tid
Ghost (musikgrupp) Sigge Mackvack Vkusno i totjka
Pentagon Wars Attack on Titan One Piece (manga)
Star Wars: Klonkrigen Bowser (Kung Koopa) Lego (företag)
Musses verkstad Sir Väs (kungskobra) Bionicle
Black Lagoon