Elizabeth II

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För kryssningsfartyget, se Queen Elizabeth 2.
Elizabeth II
Foto av Elizabeth II från 8 maj 2007
Regerande drottning av Storbritannien
Regeringstid 6 februari 1952–
(&&&&&&&&&&&&&063.&&&&&063 år och &&&&&&&&&&&&&053.&&&&&053 dagar)
Kröning 2 juni 1953 i Westminster Abbey i London
Företrädare Georg VI (kung av Storbritannien)
Gemål Philip av Grekland och Danmark
Ätt Huset Windsor
Far Georg VI
Mor Elizabeth Bowes-Lyon
Född 21 april 1926 (88 år)
Mayfair, London

Elizabeth II, född Elizabeth Alexandra Mary 21 april 1926 i Mayfair, London, är statsöverhuvud för sexton självständiga stater och deras besittningar, Engelska kyrkans överhuvud, samt Samväldets symboliska överhuvud. Hon är bosatt i Storbritannien och är även drottning av Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Christopher och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna och Tuvalu.

Elizabeth blev regerande drottning den 6 februari 1952; kröningen ägde rum i Westminster Abbey 2 juni 1953. Hon är dotter till framlidne kung Georg VI av Storbritannien och hans gemål Elizabeth Bowes-Lyon. Hon gifte sig med Philip av Grekland (Mountbatten) den 20 november 1947.

Drottning Elizabeth II är Storbritanniens hittills äldsta monark. Det tidigare rekordet hade drottning Viktoria som avled 1901 i en ålder av 81 år och 243 dagar.[1] Från den 12 maj 2011 är hon den brittiska monark som har regerat näst längst, bara Viktoria har regerat längre, vilket dock kan passeras om drottningen är kvar på tronen 11 september 2015.[2]

Elizabeth II:s officiella titel i egenskap av Storbritanniens monark är Elizabeth den andra av Guds nåde Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands och hennes övriga rikens och territoriers Drottning, Samväldets överhuvud, Trons försvarare. I varje suverän stat som erkänner Elizabeth II som sin statschef har hon en separat titel.

Drottningens officiella residens är Buckingham Palace i Westminster i London samt Palace of Holyroodhouse i Edinburgh i Skottland. Övriga kungliga slott som hon och hennes familj vistas på är Windsor Castle i Windsor i Berkshire i England, Sandringham House i Sandringham i Norfolk i England och Balmoral Castle i Balmoral i Aberdeenshire i Skottland.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Elizabeth kom till världen med kejsarsnitt på Bruton Street i Mayfair i London den 21 april 1926.[3] Hennes far var prins Albert, hertig av York och hennes mor var hertiginnan av York. Hon döptes i Music Room i Buckingham Palace av ärkebiskop Cosmo Gordon Lang. Hennes gudföräldrar var, förutom föräldrarna, prinsessan Mary, prins Arthur, hertig av Connaught, hertigen av Strathmore och Kinghorne med hustru och baronessan Elphinstone.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Prinsessan Elizabeth tillsammans med lillasystern Margaret och deras farmor Mary (1939).

Den unga prinsessan Elizabeth gick aldrig i någon skola utan privatundervisades tillsammans med systern Margaret. Hennes lärare hette Marion Crawford (19091988).[4] Hennes historielärare var C.H.K. Marten, professor vid Eton College. Hon lärde sig också franska, som hon talar flytande. Prinsessan undervisades i religion av ärkebiskopen av Canterbury.[5]

Närmaste arvinge till tronen[redigera | redigera wikitext]

När hennes far blev kung Georg VI år 1936 efter hans äldre broders Edvard VIII:s abdikation blev hon först i den brittiska tronföljden.

Elizabeth var 14 år när andra världskriget bröt ut. Hon och den kungliga familjen evakuerades till slottet Windsor. Det fanns vissa planer på att evakuera henne till Kanada, men den kungliga familjen vägrade.[6] År 1940 gjorde hon sitt första radioframträdande i BBC.

Militär karriär[redigera | redigera wikitext]

År 1945 började hon i den kvinnliga delen av den brittiska armén. Hon är den enda kvinnliga medlemmen i det brittiska kungahuset som hittills tjänstgjort i armén. Elizabeth var mestadels bilförare och utbildades till fordonsmekaniker inom försvaret.[7]

Kungliga uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Prinsessan Elizabeth gjorde sin första utlandsresa 1947; den gick till Sydafrika där hon och hennes far besökte bland annat Kapstaden och Taffelberget. Premiärminister Jan Smuts var värd för besöket.[8]

Giftermål[redigera | redigera wikitext]

Officiellt kröningsporträtt från 1953. På huvudet bär hon Imperial State Crown.

Elizabeth hade mött sin blivande man prins Philip 1934 och 1937 vid släktträffar i Danmark.[9] Båda härstammar från Kristian IX av Danmark, och är samtidigt också ättlingar till drottning Viktoria. När Elizabeth vid 13 års ålder 1939 träffade Philip i England, blev hon förälskad och de började brevväxla med varandra.[10]

Elizabeth förlovade sig med löjtnant Philip Mountbatten den 9 juli 1947 och gifte sig den 20 november samma år. Philip hade avsagt sig titeln prins av Grekland och Danmark och tog familjenamnet Mountbatten efter sin mor Alice, som var syster till Louis Mountbatten och kronprinsessan Louise av Sverige. Han konverterade samtidigt från den grekisk-ortodoxa tron till protestantismen. I samband med bröllopet erhöll Philip titeln Hans Kunglig Höghet, Hertig av Edinburgh av sin svärfar, men det skulle dröja till 1957 innan han blev brittisk prins. Efter bröllopet bosatte de sig i Clarence House i London. Från 1946 till 1953 var Philip stationerad på Malta, då en brittisk koloni, när han tjänstgjorde i flottan. Hans morbror Lord Mountbatten hade köpt Villa Gwardamangia i byn Gwardamanġia 1929. Elizabeth bodde där 19491951, när hon besökte sin make.[11]

Den 14 november 1948 födde Elizabeth sitt första barn, Charles.

Tronföljd[redigera | redigera wikitext]

Under 1950 drabbades Georg VI av lungcancer och hans hälsa försämrades 1951 och Elizabeth var nu värd för olika statsbesök från Storbritannien i en officiell rundresa i världen. Hon besökte Grekland, Italien, Malta, Kanada och USA. I USA mottogs hon av president Harry S Truman i Washington i januari 1952.

Drottning sedan 1952[redigera | redigera wikitext]

Elizabeth II i samtal med USA:s president Ronald Reagan på hästrygg vid Windsor Castle (1982).

Den 6 februari 1952 avled Elizabeths far kung Georg VI. Elizabeth och Philip befann sig då i Kenya (som då var en brittisk koloni). Prinsessan Elizabeth utropades till drottning Elizabeth II och kröntes först den 2 juni 1953 i Westminster Abbey. Hennes kröningsceremoni var den första i Storbritannien som televiserades; hennes fars kröning 1937 hade endast filmats för journalfilm.

Som Kanadas drottning öppnade hon Olympiska sommarspelen 1976 i Montréal. År 1977 firades Elizabeth II:s 25 år på tronen, silverjubileet, vilket bemöttes med stor kritik på grund av Storbritanniens ekonomiska problem.

År 1992 blev, enligt henne själv i ett tal i Londons Guildhall, ett annus horribilis, då hennes tre äldsta barn separerade från sina respektive makar och Windsor Castle delvis brann ned.

År 2002 firade hon 50 år på tronen, guldjubileet, och 2012 60 år, diamantjubileet.

Drottning Elizabeth II har under sin långa regeringstid gjort två statsbesök till Sverige, första gången 1956 i samband med ryttarolympiaden i Stockholm 1956[12] och andra gången i maj 1983. Till Finland har hon kommit på statsbesök en gång, 1976.

Barn, barnbarn och barnbarnsbarn[redigera | redigera wikitext]

 1. Prins Charles, prins av Wales (född 14 november 1948) tidigare gift med Lady Diana Spencer, med vilken han fick två söner: William (1982), som har sonen George (2013), och Harry (1984). Sedan 2005 gift med Camilla Shand.
 2. Prinsessan Anne (född 15 augusti 1950), två barn: Peter (1977), som har två döttrar (2010, 2012), och Zara (1981), som har en dotter (2014).
 3. Prins Andrew, hertig av York (född 19 februari 1960), två barn: Beatrice (1988), Eugenie (1990).
 4. Prins Edward, earl av Wessex (född 10 mars 1964), två barn: Louise (2003), James (2007).

Ordnar och övriga titlar[redigera | redigera wikitext]

Elizabeth II och prins Philip vid Trooping the Colour (2007).
Elizabeth II iförd Strumpebandsordens ordensdräkt (2008).

Drottningen är sedan tronbestigningen per automatik överhuvud för alla brittiska statsordnar, samt för alla statsordnar i de andra länder som erkänner henne som sin statschef. Nedan följer ett urval[13]:

Utländska ordnar[redigera | redigera wikitext]

Urval av utländska ordnar som Elizabeth II erhållit.[14].

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Enligt bekräftade uppgifter från engelska hovet och spelaren Cesc Fabregas sägs drottningen vara supporter av fotbollslaget Arsenal FC i London.[16]

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kung Edward VII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kung George V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prinsessan Alexandra av Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
Kung George VI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hertig Franz av Teck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prinsessan Maria av Teck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prinsessan Mary Adelaide av Cambridge
 
 
 
Elizabeth II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Claude Bowes-Lyon, 13:e earl av Strathmore och Kinghorne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Claude Bowes-Lyon, 14:e earl av Strathmore och Kinghorne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frances Dora Smith
 
 
 
 
 
 
 
 
Lady Elizabeth Bowes-Lyon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biskop William Cavendish-Bentinck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nina Cecilia Cavendish Bentinck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caroline Smith
 
 
 

I fiktion[redigera | redigera wikitext]

År 2006 gjordes filmen The Queen, med Helen Mirren i en Oscarbelönad huvudroll. Filmen är en skildring av drottning Elizabeths reaktioner och handlingar till nyheten om prinsessan Dianas tragiska död i Paris 1997.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ DN Hämtat 2009-04-10
 2. ^ Queen Elizabeth II passes royal milestone, BBC den 12 maj 2010.
 3. ^ Brandreth, s. 103 and Roberts, s. 74
 4. ^ ”The Real Crawfie”. Channel 4. http://www.channel4.com/history/microsites/R/real_lives/crawfie.html. Läst 10 april 2009. 
 5. ^ ”Brittiska monarkins webbsida – Education”. http://www.royal.gov.uk/HMTheQueen/Education/Overview.aspx. Läst 10 april 2009. 
 6. ^ ”Brittiska monarkins webbsida – HM Queen Elizabeth the Queen Mother”. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/The%20House%20of%20Windsor%20from%201952/QueenElizabethTheQueenMother/ActivitiesasQueen.aspx. Läst 10 april 2009. 
 7. ^ ”Brittiska monarkins webbsida – Early public life”. http://www.royal.gov.uk/HMTheQueen/Publiclife/EarlyPublicLife/Earlypubliclife.aspx. Läst 10 april 2009. 
 8. ^ ”Brittiska monarkins webbsida”. http://www.royal.gov.uk/ImagesandBroadcasts/Historic%20speeches%20and%20broadcasts/21stbirthdayspeech21April1947.aspx. Läst 10 april 2009. 
 9. ^ Brandreth, s. 133–139
 10. ^ Bond, s. 10 and Brandreth, s. 132–136, 166–169
 11. ^ Brandreth, s. 226–238
 12. ^ Svenska Dagbladets årsbok 1956
 13. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_titles_and_honours_of_Queen_Elizabeth_II
 14. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_titles_and_honours_of_Queen_Elizabeth_II#Foreign_honours
 15. ^ Ordens kedja erhölls 1975
 16. ^ SvD 2007-04-24 Hämtat 2009-04-10

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]